Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler lag i Superelit nästa säsong

Annons

Svenska ishockeyförbundet säger sig vilja göra en satsning på J20 Superelit. Detta genom att utöka antalet lag i serien, från 16 i fjol, via 18 den här säsongen till 20 nästa säsong.

- Det känns som om de hittar på grejor bara för att hitta på, säger Leksands J20-tränare Göran Tärnlund.

Han är orolig för kvaliteten i serien och får starkt medhåll av sin kollega i Moras J20-lag, Tomas Montén.

- Frågan är om det ens finns 16 lag som håller klassen. Vi måste höja statusen på juniorhockeyn, så blir det ju inte när det nu blir fler lag, säger Montén.

Göran Tärnlund spär på:

- Som det är nu är det kanske tio bra lag. När sedan tanken är att dela upp serien i två tiolagsgrupper kan det bli så att vi tappar en del viktiga motståndare, bra lag som Frölunda och Malmö till exempel.

Tomas Montén är inne på samma spår och muttrar:

- Det är väl ekonomiska skäl som ligger bakom, men håller man på på den nivå som det här handlar om måste man titta på det rent sportsliga och då är det här ett steg åt fel håll.

En sak är emellertidbåde Montén och Tärnlund nöjda med, nämligen tanken att det insprängt i J20 Superelit kan bli matcher mot finska juniorlag och även svenska seniorlag, troligen division I-lag. Om detta fattas dock inget beslut förrän i mitten av april.

- Men det låter bra. Sedan beror det på i vilken utsträckning de här matcherna kommer att spelas. Ska det ge något krävs kontinuitet, det får inte bli bara någon enstaka match mot finska juniorer eller svenska seniorer, säger Tomas Montén.

Såväl Mora som Leksand har höga ambitioner med sin juniorishockey, båda lagen inleder för övrigt SM-kvartsfinalspelet i kväll.

Tomas Montén vill betona hur seriöst hans spelare tar på spelet i J20 Superelit.

- Jag har hålllit på i sju år med det här och har hittills inte hört en spelare gnälla när vi ska åka långt för matcher och vara borta fredag till söndag. Resorna är viktiga och gör att spelarna härdas. Talande är att vi i Mora den här säsongen tagit fler poäng på bortaplan än hemma.

Vad Montén avserär att det inte finns någon anledning att begränsa resandet genom att dela upp serien i två tiolagsgrupper. Nej, en rak 16-lagsserie är vad han vill att förbundet hittar tillbaka till.

- Vi måste profilera juniorhockeyn i Sverige, det gör man inte genom att ta in fler lag i serien, konstaterar Moratränaren.

Tävlingschef Lars G Karlsson på Svenska Ishockeyförbundet förklarar draget med att utöka från 18 till 20 lag:

- Tanken är att bredda juniorhockeyn, så att den får genomslag i hela landet.

Men finns det verkligen 20 bra juniorlag?

- Ja, nog hoppas jag att det finns 20 bra lag eller varför inte 100 bra lag?

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons