Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FK skänker draghjälp

Annons

Brunnsbergs IF är klubben som satsar på den lite udda sporten dragkamp, och det med stor framgång. Vilket också framgår av motiveringen till priset som bästa ungdomsklubb i Dalarna 2004.

Klubbens eldsjäl och starke man är Affe Björkman som lyckats med konststycket att föra Brunnsbergs IF till Sverigetoppen i dragkamp.

Vad betyder priset och pengarna för er?

- Otroligt kul att bli uppmärksammad på det här viset. Sedan betyder pengar mycket i en sådan här liten klubb. Plantering av skog är vår största inkomstkälla. Och där måste jag säga att våra ungdomar är helt fantastiska. De ställer alltid upp mangrant, och utan att gnälla. Det är jättekul, säger Affe Björkman och tillägger:

- Den sociala biten känns viktig för mig. När vi är ute på tävlingar har vi allt med oss för att kunna laga mat. Att gå på restaurang blir för dyrt.

Brunnsbergs IF är en liten klubb med omkring 100 medlemmar, men entusiasmen bland ledare och aktiva är stor.

- Vi har sju lag som tävlar. Ett ungdomslag, ett damjuniorlag, två lag i 520 damer, två lag i 560 damer och ett mixlag, säger ordföranden Kjell Andersson.

- Antalet licensierade dragkampare är en 40-50 stycken och många har hängt med sedan jag kom hit 1997. Men många har också flyttat, det finns inte så mycket jobb här uppe. Så det är många man fått lära upp, säger tränaren Affe Björkman.

Affe Björkman har sina rötter i Enköping. 1997 gick flyttlasset till där jobb väntade.

Varifrån kommer ditt intresse för dragkamp?

- Från början var jag hinderlöpare. 1969 flyttade jag tillbaka till Enköping från Stockholm. Dragkampsklubben saknade tränare och de frågade mig. Jag hoppade på utan att kunna så mycket om sporten. Men jag visste hur fri-idrottarna tränade. Den största framgången kom 1973 då blev vi världsmästare i Nottingham. Engelsmännen trodde de var oslagbara, så det var kul, säger Affe.

1997 flyttade alltså Affe Björkman till Dalarna och Mora.

Då var dragkampsporten redan i gång i Brunnsberg, men i mindre skala.

- De var med på lite marknadsdragningar, säger Affe som tog tag i det hela.

Och i dag är Brunnsbergs IF en av Sveriges bästa klubbar inom dragkamp.

Hur bär man sig åt för att få ungdomar på en så liten ort som Brunnsberg att börja med en kraftsport som dragkamp?

- Det man kan fråga sig är hur man fått 20-25 tjejer att börja med dragkamp. De säger att det är skönt att få ta i ordentligt. Men din fråga är svår att besvara. Vi är ett kamratgäng vilket betyder mycket, säger Affe Björkman som i år firar 50 år som idrottsledare.

- Jag började som ledare när jag var 13 år, och än har jag inga planer på att sluta. Men den dagen kommer väl så småningom, säger eldsjälen Affe Björkman.


Fakta | Tidningens motivering

"Brunnsberg, byn utanför Älvdalen, har genom sin förening Brunnsbergs IF, lyckats engagera ungdomarna på ett spännande sätt. I en glesbygdsort satsar man på dragkamp, en idrottsgren där alla ges förutsättningar att träna och tävla på lika villkor. Genom ett stort engagemang och arbete har föreningen lyckats med konststycket att få såväl knattar och ungdomar som deltagare i olika turneringar, nationell elit och även i svenskt landslag."

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons