Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fischer flyttar söderöver

Annons

Till hösten flyttar hon till danska Odense.

Säsongen som gick var Saras framgångsrikaste i karriären.

Ett VM-brons blev det, men också tre världscupsegrar.

En av världscupsegrarna kom förövrigt på hemmaplan i Tandådalen.

Nu håller hon som bäst på att förbereda sig inför kommande säsong.

Medveten om att flyttlasset snart går söderut.

Men det är inte av snowboardskäl som Sara väljer att flytta söderut, och just till Danmark.

Utan av andra orsaker.

- Jag har sökt och kommit in på en läkarutbildning, med inriktning på medicin, i Odense, avslöjar Sara, när vi träffar henne under ett träningspass på hemmaplan i Falun.

Att utbilda sig till läkare är bland det tuffaste du kan ge dig in på i studiesammanhang.

Sara hade hoppats få studera till läkare på Karolinska i Stockholm, men intagningskraven var tuffare där.

- 24 elever plockade de in på Karolinska, och det krävdes femmor i allt för att bli aktuell. I Odense var kraven aningen lägre, säger Sara, som förutom femmor också hade några fyror med i "ansökningshandlingarna".

- Jag är verkligen lockad av plugget. Ända sedan jag fick beskedet i april, att jag kommit in, har jag laddat, säger Sara.

Hur satsningen på snowboard kommer att se ut framöver, kan hon inte svara på.

- Med Anders Wiggerud, förbundskapten och SOK (Svenska Olympiska Kommittén) har jag pratat igenom min nya situation. Jag har bestämt att under det första studieåret kommer skolan att gå först, säger Sara.

Men några tankar på att helt lägga av med snowboarden finns inte.

- Inte efter de framgångar jag hade i vintras. Hade jag kört dåligt, hade jag nog lagt av. Nu ser jag OS 2006 som slutmålet, säger Sara.

Upplägget inledningsvis den här säsongen kommer att likna det i fjol. Sara hoppar över premiärtävlingen i Chile, och dyker upp vid lämpligt tillfälle när vc-cirkusen kommit till Europa.

- Jag kommer att vara med så mycket jag kan. Likaså gäller det träningsläger och annat. Men det är inte lika mycket obligatoriska saker att genomföra i Odense, som fallet varit på Karolinska, vilket känns bra som läget är nu.

Den här säsongen avgörs heller inga mästerskap, vilket underlättar det hela för Sara. Men 2005 väntar VM och OS 2006.

- Det känns rätt tillfälle att sätta i gång med utbildningen nu. Jag har sex år framför mig av studier och någon gång måste jag börja. Nästa år och året därpå är det meningen att jag ska ta mera ledigt från studierna.

För att förbereda sig inför säsongen på bästa sätt, har Sara tränat hårt under sommaren. Något sommarjobb har hon inte tagit.

- Eftersom jag inte riktigt vet hur det blir till hösten, kände jag i alla fall att jag ville ha en bra grund att falla tillbaka på. Därför har jag tränat på bra. Men jag har också sett till att ha tid över för lite andra saker, slutar Sara.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons