Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finskt igen

Annons

Backen Kalle Kerman ser alltså ut att bli den femte och sista finländaren i Moras trupp, den här gången.

Vem är då denne Kalle?

- Jag har sett honom i finska ligan många gånger. Kalle ville själv till Sverige. Han är inget känt namn så det var inte så många klubbar som var intresserade av honom.

- Jag pratade med målvakten Jarmo Myllis, som känner Kalle väl. Jarmo sade att det var värt att ta honom, att han skulle passa in bra här i Mora, säger Harri och tillägger:

- Kalle är en duktig skridskoåkare, och jag tror att han kommer passa in bra på stor rink. I Finland är de flesta rinkar mindre än här.

Inför kommande säsong, Moras andra i elitserien, kommer man att byta ut i stort sett hälften av spelartruppen. Och det är inte vilka namn som helst som valt att flytta på sig.

Målvakten Tero Leinonen, backarna Adam Andersson, Andreas Lilja, Pavel Skrbek, Marko Kaupinen och Henrik Petré. Lägg därtill bröderna Marian och Marcel Hossa, Rastislav Pavlikovsky, Daniel Cleary, Shawn Horcoff plus ett antal andra namn.

- Ja, det är inte vilka spelare som helst. Marian Hossa är ju en världens tio bästa spelare, säger Harri Rindell.

Alla de här luckorna ska fyllas, och många platser är redan fyllda - av utländska spelare.

Men från förbundshåll är man oroad över utvecklingen med alla dessa utländska spelare. Och nu ropar man efter en begränsning.

- Det kan helt enkelt inte fortsätta så här. Gränsen är redan nådd. Det som händer nu är helt förödande för svensk ishockey, säger ishockeyförbundets ordförande Christer Englund till Sportbladet.

Englund vill införa en utlänningsbegränsning.

- Landslaget är det som driver svensk hockey rent ekonomiskt och vad händer när vi inte har spelare att ta av längre? Det blir helt enkelt katastrof.

I dag är det bara Sverige och Tyskland som inte har någon form av begränsning för utländska spelare.

Moras klubbdirektör Jan Simons välkommnar en begränsning.

- Absolut. Jag tycker det vore bra med en sådan regel. Men nu finns det ingen och då gör vi så här, säger Simons.

Vad säger Moras tränare Harri Rindell om kritiken från det svenska förbundet?

- Jag ställer en motfråga. Ska vi ta in elva juniorer i stället. Det finns inga svenska spelare, och de som finns är för dyra. Mitt jobb här i Mora är att få ihop ett elitlag som håller sig kvar i elitserien. Så vad skall jag göra? Mitt förslag är att alla lag ska ha en juniorfemma i varje match, och helst ska de också spela. Minst tio minuter i varje match. Det kan jag gå med på, avslutar Harri Rindell.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons