Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finsk seger - igen?

Annons

Det normala i Svenska Rallyt brukar vara att antingen en svensk eller en finländare vinner. Senaste fem åren har det varit finländare - efter Kenneth Erikssons segrar 1996 och 1997 är det Tommi Mäkinen (98+99), Marcus Grönholm (00+02) och Harri Rovanperä (01) som vunnit.

I år finns ingen svensk med chans att slåss om förstaplatsen med i tävlingarna. Kenneth Eriksson och Thomas Rådström får båda agera åskådare om de finns på plats. Och någon annan svensk förare har idag varken fordon eller kunnande nog för att vinna ett VM-rally.

Årets första VM-rally - Monte Carlorallyt - var ett snöigt och isigt rally i år. Trots det var det asfaltsspecialisten Sebastien Loeb som segrade i sin Citroën Xsara WRC, före märkeskamraterna Colin McRae och Carlos Sainz.

Men Peugeots Marcus Grönholm såg länge ut som en blivande segrare i rallyt. Vann fyra delsträckor, innan han på nionde sträckan körde av och tappade en halvtimme när han fick lov att försöka laga en knäckt styrarm på egen hand.

Världsmästare Grönholm kommer till Sverige för att vinna. Håller bilen och Grönholm inte kör av - då lär ingen i dag kunna hota honom i Svenska Rallyt.

Av finländarna i rallyt är det natruligtvis Marcus märkeskamrat Harri Rovanperä som blir förste utmanare. Subarus Tommi Mäkinen har vunnit rallyt flera gånger, men har nog inte en tillräckligt snabb bil i år.

Ska någon icke finländare kunna vara med och slåss om segern är det troligen spanjoren Carlos Sainz det handlar om. Han har faktiskt varit på prispallen i Svenska Rallyt sex gånger de senaste sju åren - utan att dock nå allra högst upp. Om Citroën är tillnärmelsevis lika bra på is som på asfalt, kan det vara Sainz tur i år.

Ska vi prata om outsiders finns naturligtvis Richard Burns alltid med högt upp i resultaten i Svenska Rallyt. Sebastien Loeb och Colin McRae får man heller inte helt tänka bort i år.

Fordförarna då? Ja, kanske estländaren Markko Märtin har en chans. Han var den ende som "matchade Cittrorna" i Monte Carlorallyt. Kanske slår han dem i Svenska Rallyt. Och skulle Grönholm och Rovanperä åka ur - då kan han eller Subarus norrman Petter Solberg ha en chans till seger.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons