Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finland blev ett lyft

Annons

- Personligen blev det ett lyft att flytta till Finland. Jag känner att jag har utvecklats mycket och målet var som bekant att få mer istid. Det har jag också fått, säger Daniel Widing.

Hela säsongen har han spelat i första- eller andrafemman, förutom under en formsvacka strax före jul.

- Jag har inte spelat så mycket på flera år, så det var ovant och jag blev tröttkörd. Så här med facit i hand var det helt rätt av tränaren att flytta ner mig till tredjekedjan. Efter att jag hämtat nya krafter spelade jag sedan i första- och andrakedjan resten av säsongen, berättar Widing.

Personligen var det alltså en fin säsong för Hedemoragrabben, men för laget gick det desto sämre. Man hamnade dyngsist i serien, men eftersom finska SM-liiga är en stängd serie spelar man där även nästa år.

- Det började tidigt med att några spelare fick sparken. Efter cirka 20 omgångar fick även co-achen sparken och då tog klubben in andrecoachen istället trots att flera spelare med mig ville ha in en ny röst i laget, säger Daniel.

Eftersom laget tidigt gick miste om slutspelschansen, började sedan en rejäl spelarförsäljning mitt under säsongen, för att spara pengar att satsa för inför kommande säsong.

- Det var ett tiotal spelare som fick gå och jag var nära att bli såld jag också, men så insåg de att jag hade ett tvåårskontrakt, och då jag ville stanna kvar ytterligare ett år, så behöll de mig.

- Men att spela med ett halvt juniorlag mot TPS Åbo och Jokerit, när de laddar för slutspel, är inte lätt, menar Daniel Widing.

Får han välja så tycker han att en öppen liga är bättre än en stängd.

- Det finns inget som slår spänningen i en kvalserie, så länge man slipper vara med där själv. Samtidigt behöver de allsvenska lagen något att kämpa för. Det tyngsta jag varit med om var att åka ur med Leksand och det bästa i hockeylivet givetvis när vi gick upp igen.

Spelet i Finland skiljer sig ganska mycket jämfört med hur det ser ut i svenska elitserien. Det är snabbare anfallsspel, men mindre disciplin i försvarsspelet.

- Det passar mig bättre att bara tuta och köra. Jag trivs väldigt bra med hockeyn i Finland på så vis, säger Daniel Widing.

Språket är en av få saker som Daniel har haft problem med i Finland.

- Jag funderade på att gå en finskakurs när jag kom dit, men det blev aldrig av. Inom hockeyn snackar de flesta engelska men det är tuffare ute på stan. Inte ens i databutiken pratar de engelska. Men en del förstår svenska och sedan kan man visa och förklara vad man vill ha, så det fungerar hyfsat ändå.

- Hockeytermerna har jag dock snappat upp. Toni Koivunen från Timrå kom samtidigt som mig till Pelicans och han är duktig på svenska, så han har hjälpt mig att översätta en hel del. I vissa lägen har det dock varit en fördel att inte kunna språket, som till exempel när tränaren skällt ut laget. Kanske har det varit bäst att inte förstå något då, säger Daniel leende.

En utlandsresa står närmast på programmet, sedan ska Daniel koppla av några veckor med vännerna i Leksand innan uppladdningen börjar igen i Lahtis.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons