Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick spelarna svarta löner?

Annons

Åklagare Gun-Britt Ström styrker sig bland annat på ett avtal klubben träffade med spelaren Dusko Radinovic och som åklagaren menar att klubben gjort allt för att leva upp till - till och med fuskat.

Hans Eriksson hävdar att det inte alls är ett avtal.

Det var mycket sifferexercis när åklagaren Gun-Britt Ström och försvararen advokat Per Borgblad presenterade sina respektive ståndpunkter i målet. Sammanlagt drygt en miljon kronor anser åklagaren att IK Brage undanhållit myndigheterna i skatter och arbetsgivaravgifter genom att betala ut svarta löner till tre jugoslaviska spelare under perioden 1997-1999. Detta ska till största delen ha skett via en agent i Danmark.

Eriksson förnekar helt brott. Spelarna var själva misstänkta under en period, men förundersökningen mot dem lades ner.

Allt går enligt åklagaren tillbaka på det avtal som skrevs i december 1997. Det har rubriken "letter of intent", och är klart formulerat som ett avtal där det framgår att Dusko ska ha 25 000 kronor netto i månaden, 200 000 kronor årligen i övergångsersättning samt fri bostad. Hans Eriksson och Dusko Radinovic har undertecknat det.

Trixandet med utbetalningar via Danmark är enligt åklagaren ett sätt att se till att Dusko får så mycket pengar avtalet gäller och att dölja dessa för skattemyndigheterna.

Åklagaren åberopade också ett handskrivet papper med en rad uträkningar gällande utbetalningar och ersättningar. Vem som skrivit det är inte klarlagt, men det är inte Eriksson.

- Någon har räknat på olika alternativ för hur Dusko ska kunna få det han begärt, säger Gun-Britt Ström.

- Det ser så ut, ja, håller Eriksson med om, men hävdar att han aldrig sett lappen förut.

När det gäller de två andra spelarna, Vito Stavljanin och Milan Simeunovic ska klubben ha redovisat utbetalade bruttolöner och förmåner med för låga belopp. De har också fått en del av lönen via Danmark, hävdar åklagaren.

Det förekommer vissa felaktigheter i kontrolluppgifterna, som gäller utbetalningarna i Sverige - det medger försvaret. Det ska dock bero på en miss på kansliet och inte på något uppsåt.

Försvaret pekade också på en matematisk felberäkning, som innebär att slutsumman hamnar under gränsen för grovt skattebrott, något som åklagaren också gick med på.

Men när det gäller värdet av dokumentet "letter of intent" och pengarna till den danska agenten skiljer sig åsikterna rejält.

De punkter om ekonomisk ersättning i dokumentet ska bara ses som den ram klubben har att röra sig med, menade Eriksson.

- Jag ansåg att vi borde ha något starkare än muntliga bud, säger han.

Att teckna ett bindande avtal första gången man pratar med en spelare och innan klubben kollat upp honom förekommer inte, menade han vidare.

Men man ville visa välvilja - höstens spelarjakt hade varit fruktlös och man började bli desperat.

Det riktiga kontraktet skrevs först ett par månader senare, då med en avsevärt lägre summa.

Att man överhuvudtaget anlitade en agent i Danmark förklarar man så här:

Med på det första mötet mellan Dusko och klubbens representanter var en man som presenterades som dennes tolk och vän. Senare började Brage misstänka att han i själva verket fungerade som oauktoriserad agent. Med tanke på att det är förbjudet att anlita sådana och på de problem som ofta uppstår med spelare från Östeuropa ville man engagera en auktoriserad FIFA-agent.

- Jag sa till Dusko att så här kan vi inte ha det, säger Eriksson.

Valet föll på Ivan Benes i Danmark på grund av dennes språkkunskaper och gedigna erfarenhet. Initiativet kom från klubben.

De pengar man sedan betalade till agenten och som han tog femton procent i provision på, hävdar Eriksson skulle gå till att reda ut förhållandet mellan spelarna och deras respektive moderklubbar. Agenten betalade dock inga pengar till någon jugoslavisk klubb. Dessa gick till spelarna - ett upplägg åklagaren hävdar att Brage var med på.

Vad Benes gjort med pengarna har Brage inte vetat och man har även frågat utan att få klarhet.

- Benes har gått bakom ryggen på Brage, som trodde att pengarna gått till moderklubben, säger Borgblad.

Han menar att Benes och spelarna, som sedan kommer att vittna alla talar i egen sak.

Vad Benes haft för avtal med spelarna har Brage inte känt till.

Efter att Brages revisorer pekat på en del brister kontaktade klubben en skattejurist, som sa att det kunde finnas tveksamheter. Då kontaktade man skattemyndigheten och presenterade saken. Handläggaren tolkade det dock just som en information och inte som en förfrågan.

I stället inleddes en utredning, som ledde till dels en skatteprocess, som också pågår, samt alltså ett åtal mot Hans Eriksson.

Rättegången pågår under sammanlagt åtta dagar och avslutas den 21 februari. I dag fortsätter förhöret med Eriksson och i morgon kommer de berörda spelarna att höras.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons