Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiasko av "Karro"

Annons

Jimmy Birklin, som fick lämna EM-veckan i Danmark för knappt en månad sedan på grund av skada, var nu 36 sekunder efter segrande Jörgen Olsson, Pan-Kristianstad.

- Ett bra lopp tekniskt, och jag kände inget av skadan, säger Birklin. Däremot har jag bara kunnat genomföra ett tempopass på senaste treveckorsperioden, så det finns en del att slipa på där.

Emma Engstrand var också nöjd med sin femteplats, och det kunde mycket väl räckt betydligt högre upp.

- Jag har sprungit riktigt bra och det var skönt att få till det på medeldistansen, säger Engstrand. Tyvärr gjorde jag en miss på 13:e kontrollen (av banans 17), annars kunde jag nog till och med varit överst idag.

Nu var Engstrand 46 sekunder efter redan VM-klara Jenny Johansson, men bara sju sekunder från tredjeplatsen.

- Men jag tycker själv att jag har tagit det lugnt i dag, kommenterade Emma, till förbundskaptenen Marita Skogum, som snabbt replikerade:

- Det är ju då du är som bäst, när du tar det lugnt och inte stressar upp dig, berömde Skogum.

En som däremot var rejält deppig efteråt var Karolina A Höjsgaard. 33:e plats, slagen med nio minuter är långt, långt från en VM-biljett.

- Jag totalmissade på sjunde kontrollen och förlorade massor av tid. Sedan gick det bra någon kontroll, innan jag mitt under loppet började fundera på att nu får jag ingen VM-plats på medeldistansen, och så kom det nya misstag. Till slut hade jag inget självförtroende alls.

Höjsgaard får nu bita ihop och ta revansch på de två återstående VM-testerna, sprint på lördag och långdistans på söndag, för att övertyga Skogum om sin VM-status.

Detsamma gäller för de övriga dalalöparna som är högaktuella för VM:

4 Kalle Dalin, Leksand, åtta i går, slagen med 1.09:

- Jag har varit febrig måndag-tisdag, och därför kändes det segt med löpningen idag, men det här var en bra genomkörare. Tekniskt fungerade det, och nu siktar jag helt på långdistansen, säger den färske EM-vinnaren, som avstår lördagens sprintlopp.

4 Håkan Eriksson, Malung, 16:e i går, 2.04 efter.

- Började kanonbra, men fick sedan inte alls ihop det till åttonde kontrollen och gjorde en tvåminutersmiss där. Nu krävs det definitivt seger på sprinten, säger den 43-årige veteranen, som vann sprinttestet inför VM i fjol, men utan att få en VM-biljett.

4 Elin Dahlstedt, Leksand, åtta i går, 3.14 efter.

- Jag är nöjd med loppet, och orienteringsmässigt gick det riktigt bra, även om jag på slutet, när det blev lite tätare i skogen, fick ta några stopp för att läsa in mig. Nu hoppas jag att jag ska ha fart för att lyckas på sprinten på lördag, säger dubbla SM-vinnaren på den distansen 2002-03.

Noterbart i övrigt från torsdagens VM-test är att junioren och färske O-Ringen-vinnaren Martin Johansson, IFK Mora, sprang riktigt bra i konkurrens med de stora pojkarna. 13:e plats blev facit, slagen med knappt två minuter.

- Det var ett bra lopp och jag är nöjd, även om det blivit ett par krokar som säkert kostat åtminstone en minut, säger den 20-årige talangen, som lär bli högaktuell för VM de kommande åren om utvecklingskurvan fortsätter.

OLA GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons