Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festligt för Löfgren

Annons

- Jag hade inte alls räknat med dessa resultat. Vilket mästerskap det blev, summerar Tomas med ett stort leende.

Han vann allt. Ingen annan har tagit alla guld vid ett EM tidigare. För Sverige blev det också en rejäl framgång på rysk jord. Just att slå ryssarna på hemmaplan gjorde triumferna extra imponerande.

Inte sedan 1996 hade Sverige vunnit en herrstafett vid ett EM eller VM. Det var läget då Tomas stack till skogs på ankarsträckan. Fram till ledande Finland var det över en minut. Utgångsläget verkade inte så bra med tanke på guld.

- Det tänkte jag inte på, säger Tomas.

Innan halva banan var avverkad, såg han ankarmännen från Ryssland och Finland. De var en bra bit före honom, men han närmade sig dem. På slutet var han ikapp. Så gjorde ryssen, Andrei Gruzdev, ett fel inför den tredje sista kontrollen. In mot den näst sista kontrollen var Tomas fem meter efter Staffan Tunis. Ut ur kontrollen var han fem meter före.

- Hade jag inte passerat honom i stämplingen, hade jag nog tagit honom i spurten, småler Tomas.

Mot mål kom Tomas med betryggande avstånd till finnen och ryssen. Han hade vunnet igen.

- Och vi ska inte sluta att vinna staffettar, ler Tomas med lagkompisorna Tobias Åslund, Domnarvet, och Peter Arnesson, Hallby. Alla tre bor dock i Borlänge.

Individuellt vann Tomas det tredje guldet av tre möjliga med segern på medeldistansen lördag.

Vad ligger bakom alla dina tre guld?

- Jag har i grunden inget bra svar på det. Tidigare i år har jag inte haft flyt på orienteringen, men i Ryssland var jag lugn och säker hela tiden. Sedan var formen otroligt bra. Det har nog också betydelse, och jag gillar när det är flackt som det var vid EM, säger Tomas.

Jämfört med då han vann VM-guld, i Åsarna i 2004, är han bättre. Han är fysiskt starkare och har också mer rutin i att finna väg.

Blev du inte sliten efter alla de tuffa tävlingarna?

-Under uppvärmingen inför stafetten var jag lite sliten, men har alltid motivation på stafett och när jag kom i gång, gick det bra, säger han.

Segrarna på lången och stafetten är det han sätter högst. Båda tävlingarna avgjorde han i tuff kamp man mot man. Det var också det han gjorde på medeldistansen vid VM i Östersund.

EM var också en del av världscupen och världscupen var huvudmålet innan säsongen. Med den fantomaktiga avslutningen blev det andraplats sammanlagt. Ryssen Eduard Khrennikov höll precis undan. Tomas nådde målet inför säsongen; att bli bland de tre bästa.

EM-gulden gav inte pengar i bonus direkt, men han hoppar det kan bli lättare att sponsorar. Nu jobbar han 70 procent och för att kunna satsa riktigt mot nästa vinters VM är det avgörande att han kan fortsätta att inte arbete på fulltid.

Nästa vinter går VM i Ryssland. Tomas ser nog gärna en upprepning.

ERIK BORG

Mer läsning

Annons