Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem minuter efter – tvingas byta fokus

/

Anna Haag, 25, fick ordning på grejerna.
Men tappade ytterligare på täten.
– Jag får släppa tankarna på totalen, säger hon efter 16:e-platsen i skiathlon-loppet.

Annons

Nyårshelgen i tyska Oberstdorf blev en ny uppvisning av dominanterna Justyna Kowalczyk, Polen, och Marit Björgen, Norge.

Kowalczyk vann lördagens sprint och Björgen spurtade ner polskan i söndagens skiathlon.

Totalt leder Kowalczyk Tour de ski 26,6 sekunder före Björgen efter fyra av nio deltävlingar.

Bästa svenska är Charlotte Kalla, 3.10,7 efter på sjätte plats, medan Anna Haag, som hade förhoppningar om en topp fem-placering, återfinns först på 26:e plats, 5.20,4 efter Kowalczyk.

– Visst är det surt att en tävling kan påverka så himla mycket. Men det är en materialsport och det får man vara beredd på. Det är bara att acceptera det, säger hon.

Efter genomklappningen på de ruggade skidorna i fredagens jaktstart i Oberhof blev Haag 24:a i Oberstdorfs klassiska sprint och kom på 16:e plats i skiathlon-loppet.

– Det var bra grejer och kul att åka, säger hon.

Under fristilsdelen tappade IFK Mora-åkaren dock fyra placeringar och 26,4 sekunder på täten.

– Det är nog formen som inte riktigt finns där än. Men man får ta en sak i sänder och det bästa sättet att bli bättre är att tävla, säger hon.

I dag väntar dock en res- och vilodag, med återhämtningsträning i en–en och en halv timme, inför de avslutande etapperna i italienska Toblach och Val di Fiemme.

Och Anna Haag passar på att byta fokus.

– Jag får släppa tankarna på totalen nu och i stället ta varje lopp som en enskild tävling. Det är viktiga poäng på spel i världscupen.

Upp till femte tjej i Tour de ski, finskan Aino-Kaisa Saarinen, är det nu två minuter och 15 sekunder.

– Jag försöker tänka på att jag fortfarande har många år kvar och när jag får motgångar fokuserar jag snarare på vilka möjligheter jag har att göra saker och ting mycket bättre nästa år.

I världscupen ligger Haag på 18:e plats efter 14 av 37 deltävlingar.

Och hon ser trots allt fram emot avslutningen av Tour de ski.

– Det är en kortare distans i Toblach, som är väldigt rolig att åka. Sedan är det fristilssprint och där ska jag försöka göra ett bra lopp. I jaktstarten handlar det om att jaga placeringar och sedan får man titta på hur mycket tidsavstånd det är efter det.

Hanna Brodin fortsätter att ha det jobbigt, missade finalen i sprinten, blev 53:a i skiathlon-loppet och ligger nu också längst bak av svenskorna på 52:a plats.

Sex platser före är Maria Rydqvist.

Mer läsning

Annons