Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem klubbar klarar inte licenskraven

Annons

Svenska fotbollförbundets licensnämnd har analyserat ekonomin 2003 för klubbarna i Allsvenskan och Superettan, utifrån preliminära uppgifter.

Trots att flera klubbar visar minus i kassan tycker licensnämndens ordförande Khenneth Tallinger att analysen ger anledning till optimism.

- Trenden är klart positiv, säger han i telefon till TT.

Tallinger pekar bland annat på att resultatet för elitföreningarna stadigt har blivit bättre, även om det fortfarande handlar om många miljoner på minussidan. Hela nio av de 14 allsvenska klubbarna visar negativt resultat för 2003.

I Superettan visar sex av 16 föreningar negativt resultat. 2003 var det samlade resultatet minus 29 miljoner kronor. En klar förbättring mot åren innan då motsvarande siffror var 47, 73 respektive 94 miljoner kronor minus.

- I resultaten ser man trenden, det som sker där genereras till slut i det egna kapitalet, säger Tallinger.

- Det vi främst går på, det egna kapitalet, går också i rätt riktning. I år är det två allsvenska föreningar som har negativt eget kapital, för fem, sex år sen var det mer än hälften och hela 22 av de 28 lagen i division 1-serierna.

Fem elitföreningar redovisar negativt eget kapital för 2003, och måste vidta åtgärder för att kunna erhålla elitlicens för säsongen 2005. Det gäller Örebro SK, Örgryte, Enköping, Falkenberg och Brage.

Även Sylvia och Forward redovisar negativt kapital 2003, men de föll ur Superettan.

Örgryte, Örebro, Enköping och Brage (som tagit klivet upp från division 2) ska senast den 5 april lämna in en handlingsplan för sin ekonomi. Falkenberg lämnade in en handlingsplan förra året, men målen är inte uppfyllda och därför ska en balansräkning lämnas in den 30 juni.

- Det som oroar är att Örebro och Örgryte har så stort negativt kapital. Men jag vet att exempelvis Örebro har bytt ut styrelsen för att försöka ta tag i det här, säger Tallinger.

Licensnämnden konstaterar att svensk fotboll visar tillväxt. Allsvenskans omsättning ökade 2003 med 25 miljoner kronor, eller fyra procent. Driftresultatet i Allsvenskan förra året var runt 30 miljoner kronor, omkring 18 miljoner bättre än 2002.

De allsvenska klubbarna visade 2003 ett samlat överskott på 60,4 miljoner kronor. 2002 var det ett underskott på 48 miljoner kronor, och 2001 ett överskott på 30 miljoner kronor.

Elitlicensen infördes till 2001.

- Jag är helt övertygad om att elitlicensen haft effekt. När jag pratat med klubbarna så är alla positiva.

PETER WIKSTRÖM/TT

Mer läsning

Annons