Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fel person får ta ansvaret"

Annons

- Han har hamnat i en sits där de ansvariga inte tagit sitt ansvar, sade Borgblad. Men åklagaren yrkar på att hovrätten fastställer tingsrättens dom.

Borgblad påstår att hans klient inte var den som hade det yttersta ansvaret under perioden 1997-98, så som kammaråklagare Gun-Britt Ström hävdar. Ansvaret låg istället på de två som var ordförande under perioden, Bo Andersson och Per Frykholm.

- Frykholm och Andersson är inte några marionetter för Jan-Åke Berggren, sade Borgblad.

- Det är ordförande i första hand och kassören i andra hand som har ansvar. Jan-Åke Berggren är fel man. Men han pekas ut från början, och sedan kör man på i samma felaktiga hjulspår.

Falu BS bedömdes ha undanhållit 400 000 kronor i skatt, men eftersom föreningen gjorde en rättelse och en fyllnadsinbetalning, anser Borgblad att det undanhållna beloppet är betydligt lägre, och därmed inte att räkna som grovt skattebrott. Gränsen för grovt skattebrott går vid tio basbelopp, och med rättelsen så kommer BS inte upp i den summan.

Kammaråklagare Gun-Britt Ström hävdar dock att rättelsen inte gills, eftersom den gjordes under galgen - då BS var medvetet om att en skatterevision var på gång.

Borgblad yrkar på villkorlig dom med samhällstjänst, i den händelse hovrätten skulle finna Berggren skyldig.

- Det har gått en lång tid sedan händelsen. Jan-Åke Berggren har blivit uthängd i massmedia och gått igenom en tuff period. Han har ingen egen vinning i detta. Han har hamnat i en sits där de ansvariga inte tagit sitt ansvar, sade Borgblad.

Men åklagaren är av motsatt mening:

- Jan-Åke Berggren har gjort sig skyldig till grovt skattebrott, sade Gun-Britt Ström

- Det är möjligt att någon vid sidan om Berggren skulle kunna göras ansvarig, men det gör inte Berggren mindre ansvarig. Vittnena ger samstämmiga uppgifter om att han bestämmer. Tingsrättens dom ska stå fast.

Två vittnen hördes i går, Per Frykholm, som efterträdde Bo Andersson som ordförande, och en kanslist. Precis som övriga vittnen som hörts under rättegången har de begränsade minnen av vad som hände för fem år sedan.

- Jan-Åke talade om för mig vad jag skulle betala ut, sade kanslisten.

- Visst hade jag ansvar, men jag hann inte sätta mig in så mycket i klubben, sade Frykholm.

Jan-Åke Berggren, som bytte till en privat försvarare inför hovrättsrättegången, riskerar att själv få betala advokat Borgblads räkning på 101 510 kronor. Han yrkar på ersättning för sina försvararkostnader.

Den tid som gått sedan BS-affären uppdagades har varit tung för Berggren och hans familj. Han berättade hur han mått fysiskt och psykiskt dåligt av den uppmärksamhet som saken fått.

Dom faller om tre veckor.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons