Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fel" mas vann SM

Annons

- En obeskrivlig känsla. Det här behövde jag verkligen, sade en överlycklig guldmedaljör.

Som bäst hade han ett silver från år 2000 i SM. Och några gulddrömmar hade han egentligen inte den här gången heller när han anlände till den nya motorstadion i Eskilstuna.

- Jag åkte hit för att ta en pallplats. Att det blev guld gjorde förstås ingenting, log Klingberg.

Säsongen har annars varit lite upp och ned för Klingberg, mest ned. I GP har han inte alls fått till det, och poängskörden i masvästen har inte heller blivit den önskvärda.

- Förhoppningsvis lossnar det nu, både i Masarna och i GP.

Ganska tidigt stod det klart att ingen förare skulle gå utan poängförlust genom SM. Efter två omgångar var det endast Klingberg och Rospiggarnas Freddie Eriksson som stod på full pott, sex poäng. Freddie tog sig in till huvudtävlingen tillsammans med Gasarnas Patrik Dybeck via ett kvalheat.

Klingbergs tredje framträdande kom i heat tio. Där ställdes han mot lagkompisen och storfavoriten Tony Rickardsson, som hade fyra poäng efter sina två första heat. Här kom Klingbergs enda plump i protokollet, om man nu kan kalla det plump att förlora mot en regerande världsmästare. Men Klingberg hade inte bara Rickardsson framför sig. Han tog även stryk av Indianernas Henka Gustafsson.

- Det var onödigt. En tvåpoängare siktade jag på. När jag tog en poäng trodde jag att segerchansen var borta, sade Klingberg.

Men inte då.

Tävlingen fortsatte som den började. Det vill säga att toppförarna tappade oväntade poäng. Inför tävlingens sista heat var förutsättningarna givna. Seger för Klingberg skulle räcka för guld och en andraplats skulle innebära särkörning med Mikael Karlsson. På papperet såg det ut som ett relativt lätt heat. Peter I Karlsson, Fredrik Lindgren och reserven Kim Jansson, som ersatte Stefan Andersson, stod för motståndet. Karlsson pressade Klingberg i början, men sedan drog den slutlige guldmedaljören ifrån till en säker seger.

Ensam på 13 poäng var han en värdig vinnare. Valsarnas Micke Karlsson tog andra platsen på tolv pinnar, närmast före brodern Peter Karlsson, Kaparna, med elva poäng.

Tony Rickardsson slutade först på femte plats, slagen även av överraskningen Freddie Eriksson.

Klingberg skulle fira segern men hade ingen aning om hur.

- Jag hade inte riktigt räknat med det här, men något ska vi väl hitta på...

STEFAN ERICSON

Mer läsning

Annons