Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favoritskap och krasch för Sebastian

Annons

Men förra onsdagen var det inte så roligt att vara racingförare och heta Hohenthal. En krasch i 200 kilometer i timmen kunde ha inneburit ett abrupt slut på en lovande karriär.

Kraschen inträffade på Oulton Park under en av Sebastians många testkörningar i England de senaste veckorna.

I en kurva tappade Moraföraren kontrollen över bilen, som i våldsam fart åkte av banan.

- Man kör ju på gränsen hela tiden och ibland går man över den. Det gjorde jag nu och jag "tappade" bilen, som for över sandlådan och rakt mot däcken som står som skydd mot muren, berättar han.

Kraschat har han gjort förr, men den här vådliga färden beskriver han som den värsta i karriären. Men att det här skulle avskräcka honom från att gasa? Icke.

- När man såg betongmuren närma sig, då var man inte kaxig. När man satte sig i bilen efteråt, tog man det lite lugnt i några varv, men sedan var det full fart igen i samma kurva där man tidigare körde av.

Sebastian vred till armen och fick lite ont i en muskel, annars klarade han sig helskinnad.

- Man sitter ganska säkert i de här bilarna och det enda som tog skada var plånboken, säger han.

Efter fjolårets succésäsong i Formel Ford, där Sebastian Hohenthal slutade som totaltrea i det brittiska mästerskapet, plus att han kom trea i inofficiella VM, har Morakillen i år tagit ytterligare ett steg närmare drömmen: Formel 1. Det här året rattar han en bil i den engelska Formel Renault-serien för toppstallet Fortec Motorsport.

- Formel Renault är klart större. Det är helt enkelt mer drag i allting om man jämför de olika formelserierna och våra tävlingar kommer att visas på tv.

De senaste veckorna har han pendlat mellan England och hemmet i Mora. Då vi får tag på Sebastian sitter han i en bil på väg till nästa test. Och vad han visat hittills på banan, kommer svensken att bli att räkna med i England även i år.

- Det har helt klart gått över förväntan. Jag är ju nykomling, men ändå har jag varit snabbare än de som kört här i många år och i flera tester har jag varit snabbast av alla, berättar han.

Han har även imponerat på brittisk motorexpertis och den engelska tidningen Autosport räknar Sebastian som en av de hetaste guldkandidaterna.

- Jag blev lite förvånad då jag läste det där, men det är samtidigt kul att de tror på en. Jag känner dock ingen press och egentligen har jag redan nu gjort mer än vad man kan förvänta.

- Det ska i alla fall bli spännande att få köra Formel Renault och jag ska göra allt vad jag kan för att det ska gå fort, säger Sebastian.

Första tävlingshelgen körs den 9-10 april och då får vi se om Hohenthal hänger med de mer erfarna förarna han har att kämpa mot.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons