Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favoritseger i Grönklitt

Annons

Och vilken comeback han gjorde - det blev seger direkt i klassen H19-20 för den lovande Moraåkaren.

- Ja, det här får man vara nöjd med, kommenterar David segern och den lyckosamma comebacken.

Nu var väl inte motståndet det hårdaste. Endast sex åkare tog sig i mål i den äldsta juniorklassen, men det var i alla fall ett kvitto på att David har hämtat sig ganska väl efter skadan.

- Jag känner mig lite svag i vänsterbenet, då jag inte har belastat det så mycket i höst, men annars var det ett okej lopp.

Väsbygrabben David är inte bara en lovande skidåkare. Han är också duktig på att orientera, och det var under SM i höstas som olyckan var framme.

- Jag halkade på ett träd och ådrog mig en lårskada. Jag trodde först att det bara var en vanlig lårkaka, men så lindrigt var det inte, berättar David.

Skadan visade sig vara en liknande den som Per Elofsson råkade utför tidigare.

- Men han skadade rumpan och jag låret. Jag gick två veckor med kryckor, och det tog fem veckor innan jag kunde gå normalt igen.

Av förståeliga skäl har det inte blivit så mycket skidåkning denna vinter för David.

- Det har istället blivit en hel del alternativträning, berättar han. Bland annat simning och löpning i vattnet är den träning jag kunnat hålla på med.

Men nu är det skidåkning som gäller för hela slanten för 18-åringen. David har nämligen bråttom att komma i form för att om möjligt kunna kvalificera sig till säsongens stora mål - JVM i Tyskland i slutet av januari.

- Jag har missat en uttagningstävling på grund av skadan, men det är ett nytt JVM-test i Örebrotrakten kommande helg och den ska jag åka, säger David med siktet inställt på Tyskland.

- Ja, jag hoppas på att komma dit i alla fall, säger han.

Klubbkompisen Staffan Larsson har tävlat mycket i helgen. Lördag och söndag körde han jaktstarts-SM och i måndags Morapinglan.

- Jag funderade länge på om jag skulle vara med i Morapinglan eller inte, men till slut bestämde jag mig för att ställa upp, berättar Staffan, som var missnöjd med sin insats i SM.

En nionde plats på lördagen blev till en trettonde totalt. Men i Morapinglan blev det seger.

- I jaktstarts-SM var jag seg. Det kändes som att köra i ett kallt sirapsbad, beskrev Staffan SM-tävlingarna.

- I dag kände jag mig dock lite piggare, sa Staffan Larsson.

Bland övriga segrare kan vi nämna Stockviks Maria Rydquist, som överlägset vann D 19-20, samt Dalaportens Martin Johansson som seg-rade i den största klassen, H 17-18, där 22 åkare tog sig i mål.

På grund av den stränga kylan tvingades arrangerande IFK Mora att flytta Morapinglan från Hemusterrängen i Mora till det något varmare Grönklitt utanför Orsa.

I söndags tvingades IFK Mora SK att ställa in den planerade Kraftmätningen. Men tidigt på nyårsaftons morgon beslutade arrangörerna att Morapinglan skulle genomföras.

Runt 15 minusgrader visade termometern när tävlingen drog igång, och osäkerheten om det skulle bli någon tävling överhuvudtaget gjorde att det blev ett stort manfall.

- Vi hade 450 anmälningar och det var drygt 50 procent som inte kom till start, berättade tävlingsledaren Johan Eriksson.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons