Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favoriterna föll bort

Annons

På damsidan tryckte Anita Moen rejält på från start, klart inriktad på en andra seger; hennes första kom 1998. Men Lina Andersson ville annat.

Hon hängde problemfritt med i det norska tempot och satte till sist in en avgörande stöt. Elin Ek, som lurpassat på tredjeplatsen, överraskades av det Anderssonska rycket. Ek luggade Moen på andrapriset, men hann inte ikapp Andersson.

Fjolårets segrarinna Gabriella Fredriksson kom fyra, Julia Limby femma, medan tävlingens första amerikanska, Aelin Petersen från Alaska, blev sexa.

Lina Andersson har varit tillfrågad om deltagande tidigare. Och nu blev det alltså seger i debuten.

Överraskad över vinsten?

- Nä, det har gått bra för mig på sprinten, konstaterar Lina Andersson insiktsfullt om den egna förmågan, men utan ett uns stöddighet i tonfallet.

Och utöver segern gav hennes debut mersmak av Malungs sommarlopp.

- Det var en rolig tävling, anser Lina Andersson.

Damkampen i all ära, men ännu roligare - åtminstone för publiken - blev herrarnas holmgång. Trefaldige segraren Thobias Fredriksson kämpade mot Jens Arne Svartedal, som var ute efter den första norska herrsegern i loppet sedan Alsgaard triumferade 1996.

Deras stenhårda kamp slutade i en plockepinn-härva av skidor, stavar och skidåkare. Nu blev det norsk viktoria i alla fall; Anders Aukland kunde lugnt glida iväg från härvan och ohotad defilera på slutvarvet. Mats Larsson, Björn Lind och Fredrik Östberg passerade också de två kombattanterna, som till slut intog finalens sistaplatser.

I B-finalen låg Peter Larsson etta, följd av Jørgen Aukland, Mattias Danielsson, Daniel Tynell, Magnus Karlsson och Fredrik Byström.

För några år sedan hade bröderna Fredriksson en rejäl midsommardust med Per Elofsson. Fullt så dramatiskt blev det inte nu.

Men en rejäl närsyning av snön slutade det alltså i för Thobias och Svartedal.

- Det blev lite trångt. Men

det är ju midsommar och folk

ska ha lite kul också, anser Thobias Fredriksson glatt.

För även om tävlings- och vinnarinstinkten finns där, även i sådana här jippokamper, så är det förstås lite mer glimt i ögat än när större titlar står på spel.

- Det är på gøj, konstaterar

Anders Aukland, som absolut

inte behöver skämmas för sin

seger, även om de hårdaste konkurrenterna körde bort sig själva.

Vilket rankar du högst, en OS-vinst eller den här segern?

- Den här! garanterade den glade gutten.

Men det uttalandet är nog på "gøj", det med.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons