Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fartfylld femkamp

Annons

Luften är kvalmig och den fräna lukten av motocrossolja sticker i näsan. Trots det har ett tusental personer kommit för att se den speciella och roliga tävlingsformen, som SMK Hedemora är ensamma i landet om att anordna. Fem olika tävlingstyper, kallade specialprov, ska mc-förarna genomföra under en dag.

- Det är en rolig tävlingsform att titta på. Alltid händer det något någonstans, säger tävlingsledaren Tomas Larsson.

Deltagarna är uppdelade i tolv olika klasser, alltifrån senior elit till ungdomar med små fyrhjulingar. Loppen körs med ett rullande schema, så det pågår hela tiden aktivitet på alla de fem banorna.

- Motorcykel är min stora hobby, men det roligaste är allt runt omkring, säger hemmaföraren Benny Bosell, som har varit med varje år sedan starten.

För att allt ska fungera under dagen jobbar ett trettiotal funktionärer bland annat med att ta tider och leda deltagarna rätt mellan loppen. Tävlingsledaren Tomas Larsson åker själv runt på en vespa och ser till att allt går som det ska. Han tar sig tid att stanna och prata med de som vill.

- Vi har haft en olycka med ett sidovagnsekipage, men annars har allt flutit bra, säger han.

Benny Bosell tävlar i elitklassen och kan när alla grenar är körda konstatera att han kom på sjätte plats i år. Förra året blev han nia.

- Det har gått bra överlag, men roadracingen gick sämst. Där är det omöjligt att ta sig förbi om man hamnar efter från början.

- Enduron är min bästa gren, där har jag tävlat längst, säger Bosell.

- Jag slog dig i enduron, ropar konkurrenten och husbilsgrannen Daniel Eldh, FMCK Falun.

Det är en kamratlig stämning, även bland elitåkarna.

Den enda dalasegern i år stod 15-årige hemmaföraren Johan Hedström för. Han vann alla grenar utom roadracingen i sin klass. I enduroprovet fick han motorstopp men lyckades ändå mäkta med bästa tid.

- Det här är skitkul, säger Johan, som nyss har börjat tävla, men har åkt motorcykel sedan han var tre.

- Det svåraste är vändningen i dragracing. Där handlar det om att bromsa på rätt hundradels sekund.

200 deltagare var anmälda till årets femkamp. 180 av dem kom till start. Bland återbuden märks isracinglegenden Per-Olov "Posa" Serenius, men rekordmånga förare fanns ändå med.

- Det här är klubbens största inkomstkälla varje år, säger Tomas Larsson.

- Är du nöjd med dagen, Larsson? ropar en förbipasserande åskådare på väg hem.

- Jag är trött och nöjd. Det är kul det här, svarar tävlingsledaren träffsäkert, hoppar av sin vespa, hänger störtkrukan på styret och skyndar iväg till sekretariatet.

Nu får vi vänta ett år på nästa mc-femkamp.

NILS HOLMQVIST

Mer läsning

Annons