Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fara för uteblivna VM och EM

Annons

-Vi kommer att bli frånåkta. Det är en stenhård tuff internationell konkurrens, säger hon.

Riksidrottsförbundet efterlyser en långsiktig strategi från regeringen om hur stora sportevenemang ska hanteras.

Framförallt vill man ha ett riskdelningssystem för eventuella ekonomiska förluster.

Karin Mattsson påpekar att de olika idrottsförbunden i dag gör hela jobbet och också tar hela risken, medan staten tjänar på evenemangen i form av högre skatte- och momsintäkter.

-Det är inte rimligt att ideella organisationer själva ska ta risken, säger hon.

Basketförbundet och Friidrottsförbundet åkte på ekonomiska smällar efter att ha arrangerat basket-EM 2003 och friidrotts-VM 1995.

Men för samhället i stort är internationella evenemang en lönsam affär, enligt Riksidrottsförbundet.

Förbundet har räknat ut hur mycket tillresta åskådare spenderar på olika evenemang. Friidrotts-VM i Göteborg beräknas ha haft en turistekonomisk omsättning på 225 miljoner kronor och sommarens friidrotts-EM tros ge uppemot 900 miljoner kronor.

Ett fotbolls-EM delat med andra nordiska länder tros kunna ge nästan lika mycket. Alpina VM som ska hållas i Åre 2007 bedöms ge 420 miljoner kronor i turistekonomisk omsättning. Enligt Lars Lindqvist, vd för Åre 2007 AB, så har Åre VM också hittills gett 300 heltidsarbeten. Arrangemanget genomförs utan statligt stöd.

Karin Mattsson hävdar att idrottsförbund i andra länder får betydligt mer stöd från statligt håll.

-Många länder som tidigare inte varit aktiva och konkurrerat om evenemang har nu klivit ut på arenan. De har insett betydelsen för turismen, för nationen som varumärke och för näringslivet. - De satsar på detta, säger hon.

Förutom alpina VM, så kommer skidskytte-VM att hållas i Östersund och konståknings-VM i Göteborg 2008. Därefter är det tomt i kalendern.

Ett par kandidaturer för stora evenemang är dock på gång.

Falun och Borlänge vill ha nordisk skid-VM 2013.

Åre och Östersund kan komma att göra ett nytt försök att få vinter-OS år 2018, förutsatt att OS 2014 inte hamnar i Europa.

Riksdagsledamoten Lars Wegendahl (s) uppgav vid Riksidrottsförbundets seminarium i Visby på torsdagen att regeringen inom ett halvår planerar att lägga fram en strategi för besöksnäringen i Sverige, som även omfattar idrottsevenemang.

PETER WALLBERG (TT)

Mer läsning

Annons