Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantastiska Emma

Annons

Med ytterligare ett guld om halsen efter det på 100 m bröst, och ett stort leende i ansiktet, kunde 22-åringen konstatera att hennes fullspäckade fredag hade gått bra.

Emma hade tre lopp på programmet, försök och semifinal på 200 m bröst före finalen på 50 m bröst. Redan kvart över sex på fredagsmorgonen ringde väckarklockan.

- Det har varit väldigt tufft, men jag har skaffat mig erfarenhet att klara av flera lopp på samma dag. Men programmet här är väldigt dåligt. EM håller på i sju dagar men ändå lade de in två bröstsimssträckor samma dag. Det är väl några gamla gubbar som sätter ihop schemat, det vore nog bättre om de aktiva fick vara med och bestämma, sade Igelström.

Efter morgonens försök väntade lunch och vila.

- Jag var död i sängen i två timmar...

Sedan finalpass, där semifinalen på 200 m låg f ö r e finalen på 50 m. Med knappt en timmes mellanrum.

- Jag hade bestämt mig för att hålla igen och simma på rätt sätt. Men jag blev förvånad över att jag hade så bra tid (2.28,41). Rent tekniskt så var det nog det bästa 200 jag har gjort.

- Det kändes bra efteråt. Det var stressigt men jag hade bestämt mig för att klara det.

Finalen på 50 m var jämn första 30 med knapp Emma-ledning, men sedan drog hon i från. Segertiden 31,17 var en kapning av hennes eget svenska rekord från semifinalen med en tiondel och hon var sex tiondelar före tvåan Svitlana Bondarenko, Ukraina. Bronset gick till ryskan Jelena Bogomazova.

- Det är alltid lika kul att vinna guld, men det på 100 smäller högre, sade hon.

Efteråt låg Igelström på rygg i bassängen.

- Det var mjölksyran som kom då. Det är avslappnande att bara ligga så där.

Hur gick tankarna?

- Det var guldtankar. Det har hänt så mycket det senaste halvåret så det är svårt att greppa. När det här är över blir det väl lättare att förstå.

Igelström har haft ett fantastiskt år. Hon har slagit världs-, Europa- och svenska rekord på löpande band, tog tre guld och ett silver på kortbane-VM i Moskva och har nu tagit sina första guld på lång bana i EM.

- Hon är fantastisk och värd varenda sekund av uppmärksamheten. Hon har fått kämpa otroligt för det här, sade förbundskaptenen Hasse Bergqvist.

Och ännu är det inte över. Finalen på 200 m bröst går på lördagskvällen.

- Det är den distans där jag ska ha minst chans av det jag simmar här, men det ska bli jättekul. Jag ska försöka utmana. Naturligtvis siktar jag på guld, men tar jag medalj är jag jättenöjd.

Igelström var tredje snabbast i semifinalen efter österrikiskan Mirna Jukic (2.26,17) och ungerskan Agnes Kovacs (2.28,00). Igelströms svenska rekord är 2.27,36.

- Jag tror de simmade nära max. Österrikiskan simmar nog inte snabbare i finalen och Kovacs har jag aldrig slagit, men hon verkar inte i kanonform. Ska jag slå henne någon gång så är det här, sade Igelström innan hon drog i väg hemåt.

Till en förmodad riktigt skön sömn. (TT)

GÖRAN SUNDBERG

Mer läsning

Annons