Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för Berggren

Annons

När skattemyndigheten genomförde en revision för åren 1997 och 1998 fann man flera brister i redovisningen. Genom att inte bokföra löner och förmåner på rätt sätt undkom Falu BS bandy skatteutgifter på närmare en halv miljon kronor.

För två veckor sedan avslutades den tre dagar långa rättegången, där Jan-Åke Berggren satt som åtalad för grovt skattebrott. Som vittnen hördes hans tidigare medarbetare inom föreningen; kassörer, bokföringsansvariga, kanslister, spelare, ordförande och ekonomisansvariga.

Berggren har pekats ut som Falu BS "starke man", den som tog beslut, den som fanns tillgänglig på kansliet och den som bestämde i frågor som den ekonomiansvarige egentligen skulle ha hållit i. Den ekonomiansvarige som aldrig var där. Vilket också Falu tingsrätt noterat i sin dom.

"Varken ordförande eller kassör i BS har tagit det ansvar som enligt stadgarna krävdes av dem, medan Jan-Åke Berggren i praktiken tagit på sig en central och drivande roll när det gäller föreningens ekonomiska angelägenheter", skriver man, och tillägger: "Berggrens egen uppgift att det skett av omsorg om klubben är säkert i någon mening korrekt".

Tingsrätten konstaterar att flera personer i BS visserligen kan kritiseras för passivitet, men menar att Berggren inte kan undgå ansvar för de felaktigheter som förekommit i uppbörds- och skattedeklarationerna.

I domen noteras att det framkommit en del omständigheter som talar för att andra personer i BS:s ledning har varit medvetna om, eller i vart fall misstänkt, att oegentligheter i redovisningen av löner och förmåner förekom. Att de trots detta inte gjorde något åt det kan naturligtvis vara klandervärt, skriver Falu tingsrätt. "Det påverkar emellertid på intet sätt allvaret i Jan-Åke Berggrens brottslighet och det medför inte att det föreligger så särskilda förhållanden att fängelse kan undvikas."

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons