Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falusimmare hoppas på medaljer

/
  • Falu SS ställer upp med den största truppen på många år när riksfinalen i SUM–SIM avgörs i Helsingborg i helgen. Längst bak: Victor Peltomaa, Gustav Sander. I mitten: Elin Svärd, Isabelle Sörlie, Elin Zetterberg och Julia Nordlund. Längst fram: Per Höijer, Filip Antlöv (reserv) och Rasmus Rantanen.

I helgen avgörs SUM–SIM i Helsingborg.
Ett mästerskap där Falu SS har två lagkappslag till start och fyra av klubbens simmare även startar individuellt.
– Jag hoppas på medalj och nytt personligt rekord, säger 13-åriga Elin Zetterberg.

Annons

Simningen i Falu SS på seniornivå håller sedan många år tillbaka ingen vidare klass, däremot så börjar klubben få fram duktiga simmare i de yngre klasserna.

I helgens SUM–SIM i kortbana i Helsingborg gör fyra simmare sammanlagt åtta individuella starter, dessutom har Falu SS två lagkappslag på plats, vilket inte inträffat på väldigt många år.

– Vi hade ett lag i den äldsta flickklassen med för många år sedan, men sedan jag började i klubben 1996 så har vi inte haft två lag med, säger tränaren Jens Antlöv.

Vad har ni för målsättning inför tävlingen?

– Vi skyndar långsamt och slår ur underläge. Vi åker dit med målsättningen att slå personliga rekord och hoppas att det här kan vara starten på en ny epok för Falu SS.

Vilka av simmarna har de största chanserna?

– Elin Svärd ligger med sin tid på medaljplats på 100 meter fjäril och Elin Zetterberg är fyra på 100 meter bröst. Men vi har inte pratat om att ta medalj och ska inte sätta för stor press på simmarna.

Elin Zetterberg, som är rankad fyra på 100 meter bröst i den yngsta flickklassen, började simma för fem år sedan och hon har satt upp klara mål, både vad det gäller SUM–SIM-finalen och på längre sikt.

– I SUM–SIM-finalen hoppas jag på medalj och nytt personligt rekord. Mitt mål på lite längre sikt är att ta en plats i ungdomslandslaget, säger Elin Zetterberg.

Elin Svärd, som gör tre individuella starter i den yngsta flickklassen, har på förhand störst chans på 100 meter fjäril, men hon ser minst lika mycket fram emot medleyloppet.

– Jag tycker medley är roligast att simma och det vore kul om jag kunde slå mina personliga rekord i helgen, säger Elin Svärd.

Noterbart också att Rasmus Rantanen, på 100 och 200 meter rygg, och Elin Svärd, på 100 meter fjäril och 200 meter medley, kvalat in till SUM–SIM i långbana i sommar.

Mer läsning

Annons