Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun starkt fäste

Annons

Innebandyn har haft en stadig utveckling sedan den slog igenom som sport, och antalet utövare växer hela tiden.

- För något år sedan hade vi ett tapp här i Dalarna, men vi har fler lag i gång nu, än vad fallet exempelvis var för fem år sedan, säger Per Nordström.

Ser vi till ungdomsverksam- heten i stort i Dalarna, kan vi konstatera att det finns åtta pojk- serier i gång. Från P9 upp till P16.

På flicksidan finns fyra serier i gång, F10, F12, F14 och F16.

Det totala antalet pojklag uppgår till 91, flicklagen 38.

- Allt fler tjejer blir intresserade av att börja spela, så förhoppningsvis kan det bli fler lag på flicksidan framöver, säger Per Nordström.

40 av pojk- och flicklagen som finns med i seriespelet på ungdomssidan hör hemma i Falun.

Siffror som ger ett klart besked på att det är Falun som är Dalarnas stora innebandycentrum.

- Falun är väldigt starkt, och sett till befolkningsunderlaget måste man säga att även Mora är ett oerhört starkt innebandyfäste, säger Per.

- Att Mora och Falun är starka innebandyfästen ger också utslag i våra distriktslag, där de flesta av spelarna kommer från just dessa orter. På sikt är det inte bra att koncentrationen till några få orter blir för stark, säger Per.

Vad beror det på att Falun och Mora är så starka innebandy- fästen?

- Som jag sa tidigare, är traditionens makt stor. Men en viktig sak är givetvis också att tillgången till hallar för innebandy, är som störst i Mora och Falun.

Per sitter själv som ordförande i IBF Falun och märker därför av det stora intresset på mycket nära håll, även på klubbnivå.

- Det är givetvis roligt att många söker sig till IBF Falun Ungdom. Men samtidigt är det viktigt, att fler klubbar håller på med en ungdomsverksamhet. Bredden av verksamheten är viktig.

Tittar man närmare på innebandykartan i Dalarna, kan man snabbt konstatera att Väster- dalarna (Malung och Vansbro) och Västerbergslagen (Ludvika och Smedjebacken) i stort sett är vita fläckar. Ungdomsverksamheten är inte speciellt stor.

- Vi har haft ett stort tapp i Ludvika och Smedjebacken. Jag vet inte vad det beror på, men en stor orsak tror jag att bristen på ledare är, men också att organisationen i klubbarna varit brist- fälliga, menar Per.

Hur jobbar Dalarnas Innebandyförbund för att de "vita fläckarna" ska bli färre?

- Vi har inget speciellt inriktad arbete mot det, men vi försöker ändå stötta så mycket vi kan genom att komma med tips och förslag till klubbarna. Hur man ska organisera sig, hur man ska rekrytera ledare och så vidare, säger Per.

Kommer antalet lag i Dalarna att öka eller minska framöver?

- Öka.

Tilläggas kan att Digers BK var Dalarnas första lag. Nuförtiden har föreningen från Orsa ett herrlag i lägsta divisionen samt tre ungdomslag och ett U-lag i serie-spel.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons