Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun söker VM?

Annons

Det är sex år sedan Sverige senast arrangerade ett dam-VM i innebandy. Då i Kupolen.

- Det var mycket jobb då, minns Stig Pettersson, som var bas för den lokala VM-organisationen.

Men arrangörspartnern Svenska innebandyförbundet blev nöjd.

Och när det tio år senare, efter beslut av Internationella innebandyförbundets styrelsemöte i början av april, åter är dags för Sverige att arrangera dam-VM är Dalarna högaktuellt igen.

- Det är inte alls något minus att det var i samma distrikt senast, herr-VM har ju avgjorts i Globen tidigare. Tvärtom är det en fördel att tidigare ha visat att man kan arrangera, säger Per Jansson, ordförande i Svenska innebandyförbundet.

Och pekar på två tunga argument som talar för Dalarna i allmänhet och Falun i synnerhet:

Arenafrågan.

- Jag tror inte man vill sprida mästerskapet på för många orter, samtidigt måste man ha möjlighet till spel i två hallar. Jag kan mycket väl tänka mig att nya hallen i Falun (Falu Kuriren Arena) är intressant.

Intresset.

- Intresset för daminnebandyn är viktigt. Man vill inte ha ett dam-VM där temperaturen är sval. Och det borde inte tala emot Falun.

Stig Pettersson, som ställt upp för omval vid Dalarnas innebandyförbunds årsmöte på onsdag, tänker arbeta för att VM 2009 hamnar i Dalarna.

- Vi har visserligen inte Kupolen längre, men det finns många bra arenor i Falun. Jag är positivt inställd, kommer ta upp frågan med nya styrelsen och kan tänka mig att vi är intresserade.

- Sedan gäller det att få med föreningarna runtomkring, säger han.

När Jan Fahlén, ordförande i Dalarnas överlägset starkaste klubb, IBF Falun, av tidningen får beskedet att dam-VM 2009 kommer att gå i Sverige blir han mycket intresserad:

- Det gäller att vara med i sådana här sammanhang för att befästa innebandyns position. Jag ska ha det med mig när jag presenterar Falu Kuriren Arena på Svensk elitinnebandys och Svenska innebandyförbundets årsstämmor i helgen.

Svenska innebandyförbundet räknar med att på morgondagens årsmöte få klartecken från distriktsförbunden att arrangera VM 2009. Sedan kan distrikten börja skicka in intresseanmälningar om att bli medarrangör.

Och visst kommer det finnas starka konkurrenter till Falun.

- Efter IKSU:s SM-guld är de säkert sugna på att ha någonting i Norrland. I Karlstad har det tidigare funnits intresse och i Göteborg växer innebandyn tack vare Pixbo, säger Per Jansson, som räknar med att beslut om var VM 2009 avgörs är taget innan nästa vår.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons