Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun kan inte bli nytt centrum för fotboll

Annons

- Det är inte något som är bra för oss. Det är inte bra för fotbollen i distriktet heller, säger Slätta SK:s sportchef Lennart Enström.

Själv drog han ändå en djup suck av lättnad i helgen.

- Ja, i den 84:e minuten. Det var då Degerfors kvitterade i kvalmatchen mot Umeå...

Det målet betydde att Slätta slipper tvångsdeportering till norrtvåan nästa säsong.

Lennart Enström tror inte att Dalafotbollens centrum kommer att flyttas från Borlänge till Falun.

- Nej, nej, nej. Det har jag oerhört svårt att se. I Borlänge finns den tradition, den fotbollskultur som Falun saknar.

- Och pratar vi om framtida spel i Superettan så finns det inte en arena som håller för Superettan i Falun. I Borlänge finns anläggningen.

Enström tror också de presumtiva fotbollssponsorerna finns i Borlänge.

- Här har vi konkurrensen från bandy och innebandy och en rad andra aktiviteter. Fotbollen har inte alls samma självklara position i Falun som den har i Borlänge.

Ungefär samma tankegångar har den före detta ordföranden i Falu BS, Björn Borgersen, som numera är ordförande i samarbetsorganet "Fotbollsvår i Falun":

- På kort sikt är det kanske trevligt med matcher mot Brage som drar lite publik till skillnad från årets matcher. Men på längre sikt är det självklart tråkigt att elitfotbollen försvinner.

Björn tror också att det är i Borlänge utrymmet för ett framtida elitlag finns:

- Jag kan bara hoppas att sponsorer och supporters fortsätter att ställa upp för sin klubb. Brage borde ju mänskligt att döma vara klubben med bäst förutsättningar att ta sig tillbaka.

Borgersen poängterar dock noga att elitfotboll i dag är en fråga om kronor och ören.

- Ja, pengarna spelar självklart en stor roll. Men det är ändå inte bara pengarna som avgör.

Han ser inte Falu BS som en utmanare. Inte på lång sikt.

- Vi har ett herrlag i tvåan och har fått ett damlag i division 1. Det är väl alldeles fantastiskt och räcker för att vi ska vara stolta.

Lennart Enström ser, förutom den utplanade elitfotbollen, ett problem på kort sikt:

- Risken finns ju att turbulensen på spelarsidan ökar, inte minst nu när de nya övergångsbestämmeslerna kommer. Ingen av oss vet hur de kommer att slå.

- Jag tror det skulle vara förnuftigt om klubbarna satte sig ner och tog ett snack så vi är överens om hur vi ska arbeta för att slippa en massa oönskade situationer. Bara det här med utbildningspengarna är ju något alldeles nytt, säger Lennart Enström.

- Jag kan bara hoppas Brage kan ta sig tillbaka, men är medveten om att det kan bli svårt med tanke på den ekonomiskt betungande ryggsäcken. Division 2 är ingen serie det går att göra några större överskott i, säger Björn Borgersen.

Han vet av erfarenhet...

HANS DAHL

Mer läsning

Annons