Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun kan bli navet

Annons

4 Världscuplopp.

4 Nationella cykeldagar.

4 Cykelvecka.

4 Elitsatsning.

4 Velodrombygge.

- Vi har många idéer och jag hoppas vi ska kunna uppfylla de flesta, säger Björn Stenberg, kassör i Falu CK.

Att få arrangera ett världscuplopp i cykel är redan ett faktum.

Den 15:e upplagan av Långa Lugnet, som avgörs den 13 augusti, har fått världscupstatus. Loppet ingår nämligen i mountainbikens maratoncup.

- Det är första gången, förutom down-hill, som Sverige står som värd för ett lopp ingående i världscupen. Det känns stort, och är stort, att veta att hela världseliten kommer att finnas på plats här i Falun, säger Björn Stenberg.

Med tanke på världscupstatusen har loppet förlängts med fyra mil, från sju mil till att bli elva mil långt.

- Loppet kommer att gå i tre slingor: a) övningsområdet, b) ut mot Grycksbo, c) ut mot Sundborn. Banan är utslagsgivande, säger Stenberg.

Så var det det här med nationella cykeldagar.

Falu CK har nämligen sett till att få arrangera Svenska Cykeldagarna.

Den 26-27 november kommer Falun att invaderas av cykelintresserade.

Det blir cykelmässa på Lugnet, cykelförbundet kommer att ha sitt årliga ting i stan, och så blir det också en stor cykelgala på lördagskvällen, där en mängd priser kommer att delas ut.

- Det tror vi mycket på. Redan i dag är ett 30-tal mässutställare anmälda, säger Stenberg.

Nästa år håller klubben också att planera in en cykelvecka, där det ska bjudas på tävlingar i dagarna fem.

- Tanken är att vi ska köra en MTB-tävling på tisdagen, linjelopp på onsdagen, cykelcross på torsdagen, GP-lopp på lördagen och Långa Lugnet på söndagen. Bland de som ställer upp i samtliga lopp hoppas vi kunna utse en inofficiell svensk mästare i "allround-cykling".

Klubben hoppas också kunna göra en elitsatsning av stora mått.

Marcus Ljungqvist ska få sällskap av bra klassåkare. Falugrabbarna Johan Lindgren och Mattias Westling, som nu tävlar för andra klubbar, är två åkare som man gärna vill se i de egna leden igen.

- Det är klart att en satsning förstärks om vi får hem Falugrabbar i förskingringen. Som det se ut nu, kommer vi att kunna skapa utrymme för att göra en elitsatsning.

En cykelvelodrom i Falun. Är det verklighetsförankrat?

- I dag saknar Sverige en cykelvelodrom. Tänk om Falun skulle bli först med att kunna erbjuda något sådant. Cyklister från hela Sverige skulle vallfärda hit. Och inte skulle bygget behöva bli så dyrt heller, menar Björn Stenberg.

Skulle Falu CK kunna bygga en velodrom själv?

- Externa intressenter måste till, kanske också viss hjälp från kommunen. Men vi ska utreda saken noggrannt, slutar Stenberg.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons