Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun får spårlicens

Annons

- Med största säkerhet blir det ytterligare fem års förlängning av certifikatet efter det, säger Lars Runsvik, Falu Kommuns fritidschef.

Nöjd, förstås.

FIS har, genom norrmannen Hermod Björkestöl, besökt Falun vid ett flertal tillfällen de senaste åren.

Detta för att tillsammans med kommunen, som ansvarar för bansträckningen och dess skötsel, hitta en lämplig bansträckning som kan användas under lång tid.

Nu har Falun fått ett godkännande för båda sina klassiska banor - 3,75 kilometer + fem kilometer - och fristilssträckningen med samma mått.

- Vi satte press på skidförbundet för att få något sådant här till stånd. Vi kände att vi måste ha permanenta banor för en tid framåt, säger Hans Koij, Lugnetchefen.

Även om det slutgiltiga godkännandet kom nu, med certifikat och allt, är det mesta av arbetet redan färdigt.

Kring sträckningen ligger nu en fast konstsnöanläggning, som visserligen krånglade till årets tävlingar, men som kommer att trygga framtida tävlingar på ett bra sätt.

- Trots de senaste veckornas mildväder, går det fortfarande bra att åka skidor på Lugnet. Det känns som en bra trygghet inför sena skidspelstävlingar i mars, menar Koij.

Sträckningen och konstsnöanläggningen gör också att allmänheten får tillgång till bra skidspår vid ett tidigt stadium på säsongen.

- Det har också varit vår mening. Vi vill att allmänheten ska få tillgång till de satsningar vi gör på Lugnet, säger Lars Runsvik.

- Och banorna i sig är snällare nu, än vad de var för några år sedan. Nu används exempelvis bara en liten del av den berömda "mördarbacken", fortsätter fritidschefen.

Certfikaten från FIS gör också att Falun klarar av att köra alla discipliner: Sprint, masstart, stafett, jakstart och "vanliga" individuella lopp.

- Det är inte många anläggningar, om någon, som klarar det, säger Hans Koij nöjt.

Falu Kommun kommer att fortsätta hålla Riksskidstadion i perfekt skick.

- Svenska Skidspelen är huvudarrangemanget, och ska vi kunna "sälja" Falun på bästa sätt, är det ett måste, slutar Runsvik.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons