Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falukille nordisk juniormästare

Annons

Efter den inledande simningen (750 meter) hade Erik sju sekunder tillgodo på Hirsi.

- Jag kom iväg på cykeln i en klunga med några killar från U23-klassen. Vi var två som hjälptes åt att dra, berättar Erik.

Efter cyklingen (20 kilometer) var Artu Hirsis sex sekunder bakom men på den fem kilometer långa löpningen utklassade Erik finländaren och vann med en minut och 41 sekunder.

- Löpningen har gått bättre och bättre på slutet och jag har nog aldrig sprungit så fort som jag gjorde den här tävlingen. Det här var min tredje NM-tävling, tidigare hade jag bara två brons så det kändes skönt att äntligen få lyckas helt och hållet, berättar Erik.

Erik Zidén, Kvarnsveden tappade en del på cyklingen och trots en bra avslutande löpning fick han nöja sig med fjärdeplatsen, 21 sekunder efter bronsmedaljören Karl-Johan Danielsson.

I söndagens lagtempo slutade det svenska juniorlaget med Erik Strand, Karl-Johan Danielsson och Robert Lövdahl tvåa, sju sekunder efter Danmark.

- Vi gick ut först och körde på så gott vi kunde. Hade vi vetat om att marginalen var så knapp hade vi kanske kunnat pressa oss ytterligare, säger Erik.

För Erik väntar SM i Norrtälje nästa helg och där är guld den självklara målsättningen.

I september bär det sedan av till Tyskland för att möta hård internationell konkurrens.

- Det finns inte så många som är bra i Sverige medan det finns nästan hur många som helst. Det är viktigt att få möta hård konkurrens i sin egen klass, säger Erik Strand.

Karl Zidén, Kvarnsveden tog silver i P14-15-klassen, 13 sekunder efter finländaren Perttu Paloniemi.

Karl var låg fyra inför den avslutande löpningen, trea i NM eftersom estländaren Jörgen Jänese deltog utom tävlan, men lyckades plocka in 17 sekunder och dra ifrån dansken Nicolai D. Mortensen i kampen om silvret.

I lagtempot ingick Karl Zidén i det svenska lag som tog brons.

Stina Jelk, Säter slutade sexa i F14-15-klassen. Stina var rejält distanserad efter simningen, men plockade in tid på cyklingen och löpningen. I löpningen hade hon snabbaste tid bland de nordiska deltagarna.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons