Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu IK-talangerna har växt till sig

Annons

- Men det blir tufft, säger Falu IK:s tränare Björn Lindgren. Både herrarna och damerna får slåss för att vara kvar i serien.

Egentligen tycker Björn inte alls om att det är Svenska Cupen redan i maj.

- Det är ett helsike att det går så tidigt, menar Björn.

Och han räknar snabbt upp tre skäl för det:

Klubbarna har inte tillgång till sina USA-friidrottare.

De aktiva har knappt hunnit komma igång med tävlandet.

Klubbarna törs inte chansa med sina stjärnor så tidigt på säsongen. Tänk om någon skada skulle uppstå.

Det innebär för Falu IK:s del att systrarna Kallur bara deltar i varsin gren i tävlingen. Jenny på 200 meter och Susanna på 100 häck.

- Tre deltagare i varje lag har rätt att dubblera, säger Björn. Men Jenny och Sanna får ta sina paradgrenar. Men vi vågar inte chansa med någon mer gren för dem.

Falu IK:s svaghet är kastgrenarna. På damsidan hade man tidigare Linda Marie Mårtensson, men hon tävlar ju inte längre för Falu IK. Och på herrsidan saknar man sin bästa kastare: Johan Persson, som studerar i USA.

- Men på något sätt ska vi väl få ihop lagen, säger Björn. Fast det blir både ungdomar och veteraner som får ställa upp.

Två av dem är på herrsidan 17-åringarna Calle Westberg och Samuel Lindén. Två killar som båda fixat USM-guld under sin uppväxt. Calle i tresteg och Samuel i höjd och mångkamp.

- Men det blir första gången jag är med i Svenska Cupen, säger Samuel. Jag skulle ha varit med på 400 häck ifjol, men då var jag knäskadad och fick avstå.

I år får han dubblera. Dels springer han 400 häck och dels hoppar han höjd.

- På 400 häck blir det totalpremiär, säger han. När jag tävlar med jämnåriga springer vi bara 300 meter. Jag har aldrig provat 400 förut, så det ska bli spännande att se vad jag kan göra. Kanske kan jag komma ner i något mellan 57 och 58 sekunder. Jag gör 52 sekunder på 400 slätt, så det borde vara möjligt.

Förra helgen hoppade Samuel 193 i höjd, vilket var nytt pers utomhus. Inomhus har han hoppat 196.

- Men jag tror nog jag kan klara 196 utomhus också. Klarar jag det är jag nöjd, säger han. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Calle siktar också på att förbättra sitt personliga rekord från förra helgen. Då sprang han 200 meter på 22,77.

- Och det kan jag nog förbättra, tror han. Men jag har faktiskt inte en aning om motståndet i loppet. Jag hoppas i vart fall få någon efter mig.

Tresteg och längdhopp hade Calle paus från ifjol. Han fick problem med ryggen efter allt hoppandet.

- Men nu är jag på väg tillbaka även där, säger han. Men det blir inget tävlande i någon av de grenarna i helgen.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons