Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu FK - skolexemplet

/
  •  Foto: Lars Dafgård
  •  Foto: Lars Dafgård
  • Anders Kjellsson.  Foto: Lars Dafgård
  • Peter Moberg.  Foto: Lars Dafgård
  • DT-sporten tog plats i skolbänken hos Peter Moberg på Hälsingbergsskolan. Anders Kjellsson, till vardags på Hälsinggårdsskolan, var också där. Vad vi fick lära oss? Falu FK 2009 är ett nytt lag, avsiktsförklaringen är tydlig, laget består av nio juniorer och totalt tolv spelare som kommer från klubbens egna juniorlag.  Foto: Lars Dafgård

Annons

Högskolan Dalarnas aula en solig dag i augusti 1995:

En 20-årig Peter Moberg från Furulund mellan Malmö och Lund hör plötsligt en bekant dialekt på uppropet för lärarprogrammet.

- Det klingade till på skånska, berättar han.

Rösten tillhörde Höganäskillen Anders Kjellsson, då 25.

- Det blev ganska snabbt att vi sökte upp varandra, berättar Moberg.

Snart hittade killarna en beröringspunkt till: fotbollen.

Tillsammans med Anders Augustsson, Andreas Arvidsson och Henrik Jacobsson bildade de sedan en kvintett högskolestudenter som utgjorde halva det Slättalag som på fyra säsonger gick från botten av division 3 till avancemang till division 2 1999.

Snart 14 år efter den där augustidagen återförenas de två för att leda Falufotbollen tillbaka efter att ha tappat platsen i svensk fotbolls tredjedivision för första gången på tio år.

Och ironiskt nog har hälften av nyförvärven kommit till klubben tack vare högskolan.

Magnus Lampert, 25, anfallare från Hudiksvall, studerar på idrottstränarprogrammet och tränar dessutom juniorlaget tillsammans med en annan högskolestudent, Marcus Söderlund, 23.

David Hussein, 24, försvarare från Valbo, går sports management-programmet.

- Jag tror, och nu talar jag delvis i egen sak, att det var ganska avgörande för att Slätta gick upp i division 2 att laget fick in spelartyper som inte fanns i laget innan utan som kom via högskolan, inte minst "Aga", säger Peter Moberg.

Hur viktiga blir Lampert och Hussein i jämförelse?

- Under försäsongen har de varit väldigt viktiga i varsin lagdel. Och de tillför med sin storlek någonting viktigt som vi saknade förra säsongen.

Kjellsson lägger till:

- David har gjort stora framsteg under försäsongen.

Just de snabba framstegen bland spelarna är något Moberg och Kjellsson gärna kommer tillbaka till.

När de ombeds skriva några viktiga punkter inför säsongen 2009 på whiteboarden kommer ganska snabbt:

"Avsiktsförklaring är tydlig."

Peter Moberg förklarar:

- Det rejäla utvärderingsarbetet efter förra säsongen visade tydligt vad klubben skulle välja. Det är inte så många föreningar som prioriterar sina egna spelare som vi gör i år.

Med det kommer också målsättningen.

- Inget lag är för svårt för oss. Men vi kommer ha svackor i varje match, målet är att det ska bli bättre och längre perioder av bättre prestationer med jämnare mellanrum och att vi ska utveckla våra spelare, säger Moberg.

Ganska lämpligt då att Peter Moberg och Anders Kjellsson kombinerar uppdragen som tränare i Falu FK med jobben som lärare på Hälsingbergs- respektive Hälsinggårdsskolan.

- Tränaryrket och läraryrket måste ses som en process. De man lär ut till måste vara sugna på att hela tiden bli bättre, annars kan man lika gärna lägga av, säger Kjellsson.

Moberg:

- Pedagogiken är förutsättningen för att få ihop en grupp. Gruppdynamiken är intressant på båda ställena. Och det gäller det att ge rätt instruktioner både i omfattning och på rätt ställe.

Kjellsson igen:

- Sedan måste det vara en balans mellan skoj och allvar. Det är den balansgången de bästa tränarna klarar av.

Fakta: Lärare som blivit tränare

Lärare/fotbollstränare är en väl fungerande kombination visar historien. Några exempel:

Magnus Haglund, guldtränare i Elfsborg, undervisade några år i idrott på Falkenbergs gymnasieskola.

Gerard Houllier, trippelvinnare med Liverpool, började sin yrkesbana som gymnasielärare i handel, bland annat i just Liverpool, under slutet av 50--början på 60-talet.

Björn Lindén, seriesegrare med Brage i division 2 2007 och Falu BS i division 3 2002, var idrottslärare i Rättvik i 14 år.

Fakta: Falu FK

Nyförvärv: David Hussein, Valbo, Joakim Stenlund, comeback, Magnus Lampert, Hudiksvall, Simon Fäger, Huge.

Spelarförluster: Janne Kivineva, slutar, Henrik Fjellstedt, do, Niklas Forslund, Brage, Tomas Johansson, do, Magnus Korsgren, Dalkurd, Patrik Bergström, do, Bernhard Nyström, Gefle, Johan Lundh, Skiljebo, Kristoffer Melin, uppehåll, Samir Skrijelj, Korsnäs.

Tränare: Peter Moberg.

Målsättning: Bli jämnare, utveckla spelare.

Seriefavoriter: Dalkurd, Skiljebo.

Mer läsning

Annons