Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu FK - lågprislaget

/

Annons

- Vi kommer att ha en omsättning på mellan 1,6 och två miljoner kronor. Av det går i storleksordningen två tredjedelar till seniorverksamheten, säger Björn Borgersen.

Det betyder i storleksordningen en miljon till 1,3 miljoner för ett division 1-lag.

- Bara resorna kommer att kosta i storleksordningen en kvarts miljon, uppskattar Björn.

Några stora spelarersättningar handlar det alltså inte om. Inte heller slantar att köpa etablerade spelare för.

Björn är ordförande i en klubb som med största säkerhet också är den enda i någon av landets tre högsta fotbollsserier som inte ens har ett bemannat kansli.

- Vi har valt den ideella vägen. De arbetsuppgifter som vanligtvis sköts på ett kansli försöker vi sköta med ideella krafter, säger Björn.

Enda undantaget är ekonomihanteringen.

- Ja, den har vi lagt ut. Dalarnas Fotbollförbund sköter de dagliga ekonomirutinerna för oss mot ersättning.

- Nej, på sikt måste det naturligtvis lösas. Att arbeta utan ett kansli håller inte i längden, säger Borgersen.- Men nu har vi valt att satsa de begränsade resurser vi har på den sportsliga delen i stället för den administrativa.

Noll kronor till administrativ pesonal. Och förutom de ersättningar spelarna har är det egentligen bara tränaren Peter Moberg som finns på klubbens lönelista.

Peter har ju fått möjlighet att gå ner i arbetstid i sitt ordinarie lärararbete för att hinna med tränarjobbet.

Förutom det som händer på fotbollsplanen är just nu viktiga för Falu FK, enligt Borgersen:

- Vi måste börja arbeta mycket målmedvetet för att synas både mot företagen i Falun och mot allmänheten, exempelvis för att värva medlemmar. Det är viktigt att vi säljer vårt koncept.

Själv tror ordförande Borgersen mycket på det:

- Jag gör det tack vare de erfaren heter som sju år med "Fotbollsvår" (konstgräsanläggningen) givit och som är den egentliga anledningen till att Falu FK finns i dag. Där fick vi se vad samarbete kan ge.

Sin egen framtid har Björn funderat fram och tillbaka på. Men nu talar det mesta för att han sitter kvar som ordförande i åtminstone ett år till.

- Helst vill jag naturligtvis se en föryngring men det måste också finns förutsättningar för den, säger ledarveteranen Borgersen.

En sak är säker: Utan hans visioner för nästan tio år sedan hade inte Falu FK funnits i dag.

Mer läsning

Annons