Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu CK planerar för superlag till hemma-SM

/
  • Grunden till ett superlag. Från vänster Johan Landström, Oscar Ekstam, Lars Bleckur, Magnus Darvell, Marcus Ljungqvist, Jonas Djurback, Henrik Öijer och Mattias Westling kan utgöra delar av ett Falu CK-lag i hemma-SM nästa sommar om klubbens planerade satsning utfaller som tänkt.  Foto: Lars Dafgård

Annons

Det var under nyss avslutade SM i Uppsala som de aktiva började prata om en önskan om ett slagkraftigt hemmalag till nästa års SM i Falun.

- Tänk om vi kunde samla ihop alla falucyklisterna i samma lag. Det vore jätteroligt, sade Falu CK:s proffs Marcus Ljungqvist.

Och blev i princip reciterad av sensationstvåan i linjeloppet, Johan Landström, nu i CK Cykelcity:

- Tänk om Falu CK kunde satsa på ett riktigt starkt lag. Det skulle vara jättekul.

Lars-Åke Östlin, ordförande i Dalarnas cykelförbund, håller med:

- Historiskt sett har vi just nu den bästa cyklingen som varit i Dalarna. Med proffs och amatörer är vi "top of the line" och det kommer även underifrån. Det vore hemskt tråkigt om vi då inte har ett konkurrenskraftigt lag när SM går i Falun.

Nu ser det också ut som om drömmen kan bli verklighet.

Björn Stenberg, tidigare ordförande och nu projektanställd inom Falu CK, bekräftar att planerna på en elitsatsning är långt gångna.

- Det ligger helt och klart med den linje vi har. Framför allt handlar det om att bygga en framtid för lovande cyklister och dem vi har i dag. Och den dag Marcus lägger av ser vi honom i rollen av en aktiv sportchef med alla de kontakter han skaffat sig. Det är sådant som behövs i dag, säger han.

Är det realistiskt att tro att ni ska kunna plocka hem Landström, Johan Lindgren och Mattias Westling (alla Cykelcity) redan till nästa år?

- Det är för tidigt att ta ut någonting i förskott. Men vi kommer göra en ordentlig satsning under hösten och visa på möjligheten vad det här skulle innebära i form av profilering för lokala företag, både i Sverige och ute i Europa.

Westling om problematiken:

- Man måste ha ett bra kontaktnät utomlands, det krävs för att få ett bra lag eftersom vi vill komma utomlands och tävla. Bara kontakten med arrangörer är ett halvtidsjobb.

Enligt Lars-Åke Östlin behövs 300 000 kronor i startkapital för en sådan här satsning - exklusive lönekostnader.

- Det krävs pengar till läger och fyra etapplopp, säger han.

Jonas Djurback, en av tre killar som, mot exempelvis Cykelcitys tolvmannalag, gjorde det tunga jobbet för stjärnan Ljungqvist i helgens linjelopp, välkomnar en satsning:

- Det vore jäkligt roligt även om jag tävlat klart utomlands.

Fakta: Så skulle linjelaget kunna se ut

  • För att få tävla i SM måste cyklisten inneha elit- eller U23-licens. Här är ett tänkbart lag med cyklister från Dalarna (nuvarande klubb inom parentes):
  • Tomas Löfgren (Borlänge CK), Johan Landström (Cykelcity), OscarEkstam (Falu CK), Jonas Djurback (Falu CK), Jens Westergren (Falu CK), Magnus Darvell (Falu CK), Marcus Ljungqvist (Falu CK), Henrik Öijer (Falu CK), Mattias Westling (Cykelcity), Johan Lindgren (Cykelcity), Emil Lindgren (Hakarpspojkarna), Matthias Wengelin (Natén), Hendrik Sjölund (Falu CK), Lars Bleckur (Jarl).

Mer läsning

Annons