Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fall framåt och bakåt för svenska stafettjejerna

Annons

Tyskland kopierade OS-insatsen och tog VM-guld på 4 x 5 kilometer, före Finland och Norge.

Under drygt halva tävlingen hade Sverige tätkontakt. Men Jenny Olsson orkade på tredje sträckan inte hålla det tempo hon gjort tidigare i VM. Fjärdeplatsen, som Elin Ek och Lina Andersson så starkt hade åkt till sig på de klassiska sträckorna, höll hon, men Anna Dahlberg föll till sjunde plats på sista halvmilen.

Normalt så spurtstarka Dahlberg fick på sluttampen ge sig i en duell med vitryskan Svetlana Nagejkina, hon som tillsammans med finländskan Kaisa Varis lämnade blodprov med för höga blodvärden dagen för VM-premiären och stoppades från tävlande i fem dagar.

- Jag orkar bara i 2-2,5 kilometer, sade Dahlberg, som ännu inte hittat toppformen efter sjukdom tidigare i vinter.

Kaisa Varis var tredjetjej i det Finland som blev Tysklands främsta utmanare. Varis var tillåten att tävla igen i jaktstarten, men då stoppade en förkylning henne.

- I går efter träningen kände jag att jag kunde vara med i stafetten. Det kändes verkligen skönt att jag kunde åka, sade Varis om sin starkt försenade VM-premiär.

Virpi Kuitunen är den enda av de sex finländare som åkte fast för doping i Lahtis-VM, som är med i Val di Fiemme. Anledningen är att hon, som regerande världsmästare i jaktstart, hade en friplats på den distansen i Val di Fiemme.

Med 16:e plats var hon bästa finländska och det gjorde att den finländska lagledningen låter henne köra även andra sträckor i VM.

Kuitunen hade tredje bästa tid på andrasträckan och växlade också över till Varis som trea. Två år efter skandalen i Lahtis är hon tillbaka - även på podiet.

- Det här har jag jobbat mot i ett och ett halvt år. Klart att det har varit jobbigt. Vissa saker i livet är hårda, men som man lär sig av.

- Det här blir nog mitt sista VM och jag kommer att tävla i sprint också. Tremilen åker jag nog inte, sade Kuitunen som fyller 27 i maj.

Har då Kuitunen mötts av några reaktioner från andra VM-åkare?

- Nej, ingenting. Och jag kan garantera att alla i det finska laget är rena.

Trots att magsjuke superklassikern Bente Skari saknades, skaffade sig Norge en 20-sekundersledning på de klassiska sträckorna. Men gulddrömmen sprack då Hilde G Pedersen föll på tredje sträckan. Varis var snabbt uppe henne och sedan var det mellan Finland och Tyskland det stod.

Med exakt samma uppställning som i Salt Lake City för ett år sedan, Manuela Henkel, Viola Bauer, Claudia Künzel och Evi Sachenbacher, bärgades det andra raka mästerskapsguldet.

I Finland inledde Riikka Sirviö och Pirjo Manninen, VM-etta i sprint 2001, höll norskan Vibeke Skofterud bakom sig fram till silvermedaljen. (TT)

PETER WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons