Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falk gav Djurgården hopp

Annons

''Ville vinna'' är ett sätt att se det.

''Måste vinna'' är ett annat.

För efter 1-3 i Globen i söndags och 1-3 i Karlstad var Djurgården nog piskat att ta hem torsdagsmatchen för att inte hamna en smått omöjlig 0-3-brygga.

Det lyckades - men först efter en dramatisk match. Och en dramatisk förlängning.

När Falk fick sitt avgörande läge hade drygt 18 minuter gått av sudden death. Djurgårdsbacken Mikael Magnusson kastade iväg ett skott mot Sinuhe Wallinheimo i FBK-målet, och på vägen styrde Matthias Trattnig pucken vidare.

Vid bortre stolpen stod Falk, som var iskall när han sprättade in 3-2-målet och gav Djurgården ett långt bättre utgångsläge i ishockeyns SM-semifinal.

Matchen hade så långt innehållit det mesta - ribbskott, skada, matchstraff och stor dramatik.

I slutet av den första perioden drabbades lagen av varsitt spelaravbräck - i samma situation:

FBK-backen Per Hållberg klev av isen efter en kraftigt blödande nässkada, och DIF-backen Björn Nord klev av med ett matchstraff efter den oaktsamma slashingen som träffade Hållberg i ansiktet.

- Det var ett sår på näsvingen, men ska inte vara någon större fara, sade Djurgårdstränaren Wikegård sedan han fått rapport om FBK-backen från Djurgårdens läkare.

Den situationen satte en viss prägel på matchen, framför allt i de numerära överlägen som Djurgården skaffade sig.

Normalt sett är Nord en av dirigenterna.

Utan Nord - inget tryck.

Och utan Nord - inga välriktade skott från blålinjen.

Men även innan Djurgårdens landslagsback klev av isen hade hemmalaget problem i sina power play. Ett av dem blev riktigt ödesdigert i mitten av första perioden. Djurgården slarvade, Färjestad kontrade, och Thomas Rhodin satte 1-0 för FBK.

Djurgården fick därefter in en kvittering genom Staffan Kronwall efter 15.17 och jobbade sig tillbaka in i matchen. I andra perioden tog stockholmarna över.

Då kom också välförtjänta 2-1 sedan Daniel Rafner assisterat Joakim Eriksson i friläge mot FBK-målvakten Sinuhe Wallinheimo.

Det resultatet stod sig till mitten av den tredje perioden - mycket tack vare Joaquin Gage i Djurgårdsmålet.

I förlängningsperioden avlöste målchanserna varandra, precis som de svettige räddningarna från Gage och Wallinheimo.

Tills Falk fick sin chans. Som gav Djurgården en bättre chans att vända på steken.

Frölundas landslagsforward Jari Tolsa sänkte Timrå med två snygga mål i den tredje SM-semifinalen som Frölunda vann med 3-1.

- Härligt att det lossnade för Tolsa. Jag visste att det var på gång, sade Frölundatränaren Conny Evensson nöjt sedan laget tagit ledningen med 2-1 i semifinalserien. (TT)

JAKOB SILLÉN

Mer läsning

Annons