Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FA:s misstag kan rädda "Svennis"

Annons

Hade någon på FA, det engelska fotbollförbundet, läckt uppgifterna om Svennis affär med sekreteraren Faria Alam till tidningen?

För att bli av med den svenske förbundskaptenen - eller möjligen rädda FA-bossen Mark Palios skinn? Palios som ju också haft en affär med Alam.

Känslan var: nej, den teorin känns för långsökt, så kan det väl ändå inte ha gått till?

Jodå. Det kunde det, vilket fick Mark Palios att på söndagskvällen säga up sig.

Det var News of the World, låt vara en skandaltidning, som avslöjade förhållandet mellan Svennis och Alam, ett avslöjande som först fick FA att skicka ut en dementi men sedan kovända när bevisen inte gick att förneka. FA har hävdat att Svennis ljög, att den lögnen låg bakom dementin och att den skulle kunna vara nog för att sparka Svennis utan att det skulle kosta förbundet något.

Men på söndagen svängde allt.

News of the Worlds uppgifter, bekräftade av BBC, visar att FA m e d v e t e t försökte ge tidningen detaljerade uppgifter om Svennis och Faria Alam, var de träffats och när.

Tanken var att News of the World, som tack för hjälpen, inte skulle skriva om skilde fembarnspappan Palios träffar med Alam.

Palios höll på att lappa ihop sitt äktenskap och det kunde riskeras om uppgifterna kom ut.

Däremot fanns ingen på FA som ville "rädda" Sven-Göran Eriksson.

Bakom hans rygg spelades ett spel som av News of the World kallas den största skandalen i FA:s historia. Det var FA:s mediechef Colin Gibson som försökte göra affär med News of the World, han lovade också att Faria Alam skulle tala ut; utskrifter från samtalen med Gibson publiceras nu av tidningen.

Gibson bekräftar för BBC Radio att han inte agerade på egen hand:

- FA vet allt om detaljerna från förra veckan, om försöken att göra en deal (med News of the World). Jag har samarbetat till fullo med dem som leder utredningen, lämnat ut en fullständig lista samt utskrifter från mina telefonsamtal.

Colin Gibson meddelade även han på söndagskvällen att han ställer sin plats till förfogande.

Men skandalen leder alltså hela vägen upp till toppen av det engelska fotbollsförbundet, och det är förståeligt om det råder upprördhet i kretsen kring Sven-Göran Eriksson.

- Om det här stämmer är det chockerande, säger hans manager Athole Still.

Här har Svennis hudflängts i engelsk media, hånats på de mest vidriga vis, när det enda han gjort är att som ogift man träffa en ogift kvinna.

Pikant historia, måhända, men knappast skäl till någon uppståndelse.

Vad som orsakat skandalen är alltså i stället FA:s ledning som i sin iver att skydda chefen Mark Palios - när försöken att göra affär med News of the World misslyckades, bland annat efter att Faria Alam vägrat spela med i det smutsiga spelet - skickade ut en dementi som sedan snabbt bevisades vara en lögn.

När FA sedan tvingades gå ut och medge att News of the Worlds artiklar om Svennis och Faria Alam v a r sanna - då skedde detta helt utan svenskens vetskap.

FA har sedan satt igång en utredning som fritagit Palios från all skuld, men i stället riktat kritik mot Svennis för att hans "det här är nonsens-kommentar" skulle vara liktydig med en lögn värd att sparkas för.

Nu är situationen förstås helt annorlunda, skuldbördan har i en hast lyfts från svenskens axlar, och i stället är det Palios framtid som var omöjlig på FA.

Palios avgick också på söndagskvällen.

Men frågan är hur många i FA:s ledning som måste avgå för att Sven-Göran Eriksson ska känna sig bekväm på jobbet.

Han är visserligen en mästare på att utåt hålla masken, men mötet på FA på torsdag blir onekligen intressant att följa...

Henrik Leman/TT

Mer läsning

Annons