Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremt extremt

Annons

Men trots fem dygns tävlande i minus 20 till minus 30 grader, segrade svenskarna bland de 18 deltagande lagen.

- Det var tufft, säger Per Vestling. Inte nog med att det var kallt - det blåste också. På topparna kunde det stundtals blåsa upp till 140 kilometer i timmen. Och då känns det kallt, det vill jag lova.

Per tävlar i normala fall i det svenska teamet Maybe Xdin, men den här gången valde han att tävla med Eva Nyström, Borlänge, Christoffer Åshammar, Stockholm och Mikael Nordström, Ö-vik, i ett nykomponerat lag.

Det var 18 lag som gav sig ut på den 40 mil långa färden, på skidor, på snöskor, på cykel, bakom hundslädar och firande sig i rep.

- Vid ett tillfälle fick vi till och med "reptraversera" oss över en 50 meter bred bergsskreva, tio meter över ett fruset vattenfall.

Per och Eva var de enda i teamet som klarade sig helskinnade ur äventyret. De andra två lagmedlemmarna fick frysskador.

- Och många team råkade väldigt illa ut. Många bröt. Totalt var vi bara två lag som kunde fullfölja hela sträckan. Ytterligare sex lag fullföljde kortare sträckningar.

Och allra snabbast var alltså svenskarna. Framme i mål i Mont Grand Fonds, efter 22 etapper och 118 timmar och 26 minuters strapatser, hade de slagit det tuffaste kanadensiska laget med nästan sju timmar.

- Vi låg i ledningen från start till mål, berättar Per. Första natten fick vi faktiskt obligatorisk vila fyra timmar. Men det är inte lätt att somna i ett kallt nödtält. Vi sov kanske en eller två timmar. Enda gångerna vi fick komma in i värme var vid de 22 kontrollpunkterna. Då fick vi komma in för att fylla vatten.

Några långa pauser blev det aldrig. Klockan tickade hela tiden.

- Jag tror vi sov totalt nio timmar under de tre dygnen. Och tre av de timmarna fick vi lite till skänks, då tävlingen stoppades under ett räddningspådrag, då ett av gängen gått ner sig i en vak i snöstorm, berättar Per.

Någon ny tävling planerar inte Per den närmaste tiden.

- Nu är pengarna slut, säger han. Så det får nog dröja ett tag. Men visst blir det flera tävlingar framöver.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons