Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experter kritiska mot de aktivas skatteplanering

Annons

Andra idrottsstjärnor har redan fällts och fler kan följa.

Riksidrottsförbundets skattejurist Thomas Karlsson är inte förvånad.

- De brukar inte ens rådfråga oss, säger han.

Pernilla Wibergs stora eftertaxering (sex miljoner kronor) är bara en i raden.

Skidåkarna Christer Majbäck och Tomas Fogdö, pingisspelaren Peter Karlsson och flera av ishockeylaget Brynäs spelare har efter domstolsutslag tvingats betala en stor skatteskuld.

När skidåkarna upptaxerades av Skattemyndigheten resulterade det i en skattesmäll även för Skidförbundet, som på 90-talet hade en fond som förvaltade pengar åt aktiva.

Det var den funktionen som gjorde att förbundet tvingades betala sociala avgifter på drygt 1,3 miljoner kronor för flera elitaktiva.

Fonden är numera avvecklad. Men de prispengar och bonusinkomster från materialsponsorer som aktiva får går fortfarande via förbundet.

- Vi vill inte ha ansvaret för aktivas pengar, säger Jerker Löfgren, skattejuridisk expert och styrelseledamot i Skidförbundet och Riksidrottsstyrelsen.

- Det är inte våra pengar och till de aktiva säger vi i dag att de har valet att antingen få pengarna i pension eller som lön. Annars slussas de direkt vidare till dem.

Idrottsrörelsen brukar få hjälp av Riksidrottsförbundet med allt från antidopningsinformation till supporterkultur - men elitidrottare vänder sig sällan, om någonsin, till RF i skattefrågor.

- Det är klart att vi, som är skattefinansierat, inte skulle rekommendera någon att göra en sådan lösning som till exempel Brynäs gjorde med ett skatteparadis. Men de brukar inte ens rådfråga oss, de lyssnar mer på vad den öppna marknaden har att erbjuda, säger skattejuristen Thomas Karlsson.

Jerker Löfgren igen:

- Vi har sagt att aktiva ska vara goda föredömen även när det gäller etik och moral, säger han.

Ända sedan 1985 har motioner om så kallade idrottsmannakonton lagts fram i riksdagen. En sorts motsvarighet till skogsägares skogskonton och konstnärers upphovsmannakonton.

En modell riksidrotten stöder.

På Riksskatteverket är just skatteparadisproblematiken ett av de största prioriteringsområdena. (TT)

TT

Mer läsning

Annons