Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva hemma efter JVM-succé

/

Annons

IFK Mora orientering hade samlats vid skidstadion i Hemus och som traditionen bjuder bars sedan Eva in på guldstol till tårtkalaset i klubblokalen.

- Det är jättekul att få delge mina upplevelser och förhoppningsvis kan det också ge inspiration åt framförallt alla yngre.

Tillställningen började med att Eva fick berätta om resan, tävlingarna och orienterings terräng på andra sidan jordklotet. Hon hade med sig både kartor och bilder.

- Att vara ute och resa ger väldigt mycket. Tävlingsmässigt är det viktigt att kunna behärska olika terränger. Även om kartorna ser ganska likadana ut så är det en helt annan sak att orientera i Australien. Växterna skiljer sig, istället för björkar är det cypresser och till och med stenarna ser annorlunda ut.

Men att tävla junior-VM är mer än världsmästertitlar. Det svenska laget var tillsammans i två veckor sammanlagt och under hela tävlingsveckan umgicks deltagarna från alla länder intensivt med varandra. Och det finns många olika utbyten, till exempel att upptäcka andra sätt att träna på.

- Det blir en orienteringsfamilj när man bor så tätt ihop. Mycket vänner och gemenskap. Det är ett kul minne när det är tråkigt ute och en sporre för att orka ut träna - att veta att man kan få åka iväg och tävla internationellt igen.

Systrarna Anna och Maria Gunnars sitter med vidöppna öron och ögon. De ska springa O-ringen för första gången i nästa vecka.

- När jag själv orienterar har jag henne som förebild. Hon är duktig och då vill jag själv bli bra, säger 12-åriga lillasystern Maria. Hon har orienterat i två år.Anna som är två år äldre har tränat orientering i fyra år.

- Det var mamma som drog med oss på en träning, hon orienterar också.

Vad har då förebilden Eva Svensson själv för mål i framtiden? När får vi se dig på riktiga VM?

- Tidigast nästa år. Det är ett stort steg upp till senior. Det kommer när det kommer, men det är klart att det är ett mål framöver.

Mer läsning

Annons