Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Berglund vann Vansbrosimningens damklass - Daniel Halldén bäst bland herrarna då tävlingen satte nytt deltagarrekord

Annons

Söndagens klassiska tre kilometers slinga i Vanån och Västerdalälven, bjöd på de ovanstående upplevelserna, när Vansbrosimningens 54:e upplaga gick av stapeln igår.

- Det är en dröm som gått i upplevelse och jag tror fortfarande inte att det är sant att jag vunnit, säger en leende Daniel Halldén, med en grön vinnarkrans runt halsen.

Segern innebar också att han även tog hem långdistans-SM.

- Min taktik var att jag skulle ta rygg på Fredrik Olsson, när starten var avklarad, menar Halldén.

Men Fredrik Olsson från Hudiksvall med fyra tidigare segrar i Vansbrosimningen, kroknade och i stället hittade Daniel, Johan Sundqvist från Jönköping, och tog rygg på honom.

Till denna duo anslöt sig Mike Thorén, Motala, och sakta började bilden av loppet bli klar. Segern skulle stå mellan någon av dessa simmare. Sundqvist såg ett tag ut att glida ifrån, men försprånget hämtades snabbt upp. Spänningen steg, när de var några hundra meter kvar. Alla tre följdes åt och ingen orkade riktigt att dra ifrån.

- Jag försökte, men det ville sig inte och i stället bestämde jag mig för att satsa allt på en spurt strax innan mål, säger Daniel.

Och precis som Tjejsimmet dagen innan, så blev kampen i vattnet talande, när de tre gav allt mot mål. Men Halldén var dock någon starkare, än de andra och han kunde skära mållinjen som förste man.

På damsidan verkade det på förhand bli en hård kamp mellan Eva Berglund, Jönköping, och Mia Brodén, Falu SS.

Men Eva visade klass i sitt lopp, även om Mia bjöd på bra motstånd.

Hon fick ändå se sig slagen av Jönköpingssimmerskan som i slutet av juli kommer att delta i EM och där ska hon simma en mil.

Vid Vansbrosimningen igår simmande Eva utan våtdräkt, på grund av att hon senare vid EM, inte får använda en sådan.

-Jättekul att vinna här, även om jag egentligen inte tänkt simma i Vansbro. Formen visste jag var bra, efter SM-guld i Landskrona tidigare i veckan, säger Eva Berglund, som ser Vansbrosimningen som en bra laddning inför EM i Ungern.

Hon siktar också på att representera Sverige i långdistanssimning, 10 kilometer, under OS i Kina 2008.

- Jag kom faktiskt efter en del i starten. Men när jag väl fått upp tempot, så fick jag bra flyt i simningen, säger en nöjd Eva.

Dalainslaget tio i topp på både herr-och damsidan, förutom starka Faluns Mia Brodén, var Emelie Gunnarsson, Hedemora SS, som placerade sig på en fin nionde plats.

PETER SVENSSON

Mer läsning

Annons