Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europacupen till Idre

Annons

- Programmet kommer att spikas den första veckan i juli, men det kommer inte att bli någon krock mellan Idre och Östersund, lovar Olle Dahlin, som är internationellt ansvarig för Svenska skidskytteförbundet.

I dag finns det ungefär 10 000 kubikmeter snö sparat, under ett tjockt lager av spån och bark, på Idre Fjäll.

Snö som kan innebära rena lyftet för längdskidåkning och skidskytte. Då snön kan läggas ut redan i slutet av september och sedan fungera som underlag i väntan på den kyla och natursnö som brukar infinna sig under oktober månad.

Med den sparade snön som bas kommer Idre att bli den naturliga träningsanläggningen för en rad skidskyttenationer.

Inte minst med tanke på de Europacuptävlingar som i den senaste kalendern är inplanerade till den 19-20 november på Idre Fjäll.

När världscuparrangörerna i Östersund inte kunde garantera tv-sändningar på den avsedda tävlingsperioden i mars, så föreslås nu en kalenderförändring så Östersund får världscuppremiären den 23-27 november.

För de två Europacuptävlingarna i Idre och Torsby innebär det en rockad.

Det då Idre föreslås få sina två tävlingar den 19-20 november medan Torsby får Europacup premiären redan den 15-16 november.

- För tävlingarna i Idre innebär det att de svenska landslagsåkarna, som ska köra världscupen, knappast blir aktuella för tävlingar så nära inpå världscuppremiären, förklarar Björn Bettner, som är med i både skidskytteförbundet och som kommer att ingå i arrangörsstaben för tävlingarna i Idre.

Hade Idre fått premiärtävlingen som planerat, då hade betydligt fler landslagsåkare varit aktuella.

Men Idre fyller likafullt en väldigt viktig roll. Först och främst är man reservarrangör för världscupen i Östersund.

Sedan är det en öppen fråga om Torsby kan garantera snö redan den 15 november.

Klarar Torsby och Östersund av att ordna den snö som behövs, då blir Europacuptävlingarna ganska anonyma i Idre.

Men skulle någon av de två arrangörerna få problem. Då blir det en skidfest i Idre som överträffar total-SM 2003. En världscup i skidskytte är ett oerhört stort arrangemang som kommer att fylla bygden med inte minst internationell media.

- Vi får se vad som händer när tävlingskalendern ska spikas den första veckan i juli, säger Olle Dahlin.

För Idres del blir det dock en ypperlig chans att få visa upp en av världens bästa träningsanläggningar, det med en kapacitet att även arrangera världscup.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons