Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett verkligt kraftprov

Annons

Skidtävlingen, som enligt arrangerande Norrbärke SK:s egen slogan "alltid går", avgjordes på söndagen för 16:e året i rad.

I sju-åtta plusgrader (!) behövdes det dock i år en rejäl arbetsinsats. En snabbt ihopkallad snösväng på 25-30 personer skottade ihop snö på de mest utsatta platserna längs den 21 kilometer långa banan.

En blottställd plats var också Herosfälten och målområdet på Heros IP, där organisationskommitténs ordförande Bertil Andersson, samt tävlingsledare Werner Ruf fick ta hjälp av en hjullastare för att hålla skidspåren någorlunda àjour.

Tävlingen, som första gången kördes 1987, blev i rådande klisterföre ett duktigt kraftprov. Boxholmsåkaren Per Olov Svahn, 34, visade sig den här gången starkast och nådde målskynke och kranskulla (Maria Nordin) 26 sekunder före Moras Erik Eriksson. Den senare var nöjd med sin insats.

- Jag hade inte krafter för att komma i fatt Per Olov, summerade Erik de 42 kilometerna i plaskföret.

Fjolårets vinnare av Norrbärke Skimaraton, Mattias Svahn, IFK Mora, fick i år nöja sig med en sjätte plats, distanserad med ganska exakt fyra minuter.

- Det var tungt, suckade Mattias.

Som i början av loppet tillhörde tätklungan, men som mot slutet blev både trött och hungrig.

Morakarlens förberedelser inför loppet hade inte varit de bästa. En efterhängsen inflammation i armbågarna har tvingat Mattias till ett månadslångt tävlingsuppehåll.

En favorit som höll var Linda Hasselqvist - som upprepade sin seger från i fjol. Den 25-åriga lärarinnan från Edsbyn vann också 1997. Louise Woxlin från Edsbyn körde in på en hedrande andraplats.

Bergspriset på 2 000 kronor vanns av Erik Frykberg, Mora - tia i mål.

Damklassen över full maratondistans toppades av Anna-Karin Strömstedt, Vansbro AIK. Hennes segertid skrevs till 2.57, att jämföras med 2.25 för Per Olov Svahn. En smått suverän insats av Vansbroflickan, med andra ord.

KG KARLQVIST

Mer läsning

Annons