Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riktigt fartvidunder

Annons

Ut rullas nämligen det kraftpaket, en Pontiac Grand Am, som gett Michael Malmgren, förre ägaren, ett par EM-titlar i högsta klassen (Pro Stock) för standardbyggda karosser. Dessutom, i sista tävlingen med "Micke" vid ratten, europarekordet.

-Runt 325 km/timmen handlade det om då. Eller 402,33 meter på 6,85 sekunder, förklarar "Mr dragracing" som Christer får heta ibland.

Den som ska ratta fartvidundret är Jonas Dantanus, som efter de enorma framgångarna i somras i den Dodge Challenger (som både bokstavligt och bildligt sopade banan med konkurrenterna) i Super Street-klassen, nu går vidare i racingkarriären.

-Det känns rätt. Jag har gjort det som går att göra i Challengern, nu vill jag vidare. Och jag vet att jag har bästa tänkbara bil, bästa tänkbara uppbackning av inte minst svärfar (Christer). Utan honom hade jag aldrig kunnat ta det här steget, säger 34-åringen, som nu står inför fjärde säsongen som dragracingförare.

Ett stort steg tar han, "Dante", när han nu byter klass.

-Men jag litar på mina egna kunskaper. Det har gått bra med Dodgen, får vi bara en säsong att lära känna varandra, Pontiacen och jag, så hoppas jag vi ska kunna konkurrera om EM-titeln också.

Teamet räknar med att kunna köra alla fem EM-deltävlingara redan i år. Två i England, en i vardera, Sverige, Norge och Finland.

-Plus några mindre evenemang på hemmaplan.

-Vi tar det här året som ett inlärningsår i första hand. Med Christer som crew chief känner jag mig dock trygg, han vet ju vad det handlar om i klassen efter sina många år med Michael Malmgren, lägger Jonas till.

Första försöket blir på Santa Pod-banan i England i påsk, då Jonas ska skaffa sig licens för klassen.

Sedan, i maj, smäller det...

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons