Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett resvant gäng från norr

Annons

Men det innebär också långa och kostsamma resor. Sammanlagt reser fotbollen i Idre/Särna SK närmare 4 000 mil en säsong. Kostnaden för det blir närmare 160 000 kronor.

- Vi disponerar tre bussar och de rullar för det mesta med något av alla de lag vi har i seriespel. Allt från A-laget ner till P8 och F9 lagen, säger Göran Arnesson, som är en av eldsjälarna i Särna/Idre SK.

Flera av lagen träningsspelar också mot norska lag, då resorna till Drevsjö och ner mot Engerdal är kortare än vad de är mot moraområdet.

- Det är ofta vi tvingas ner till Mora för veckomatcher även med de yngre lagen, säger Göran.

Betydligt svårare är det att få lag från siljansbygden att åka upp till Särna eller Idre för en match en vardagskväll.

- Vi spelar ju varannan match i Särna och varannan match i Idre. När motståndarlag får besked att matchen ska gå i Idre är det vanligt att man gnäller för de extra mil man tvingas åka förbi Särna.

Det som Idre/Särnas yngre lag försöker göra är att få in flera matcher på samma resa.

- Att åka 30-40 mil för en match känns lite tungt. Därför brukar vi spela två matcher när det är möjligt, säger Göran Arnesson.

Trots de långa resorna växer intresset för ungdomsfotboll i Idre och Särna. På fotbollsskolan i somras var det 110 deltagare.

Problemet för glesbygdslagen från Särna/Idre är när barnen blir ungdomar och lämnar sju-mannaspelet för att spela elvamanna. Ofta är det då slutspelat för alltför många av de spelglada ungdomarna.

- Redan i sjumanna har vi problem med att få ihop de spelare som behövs och vi har några dispenser på överåriga. Likaså är det flera flickor som är med och spelar i pojklag. Allt för att alla ska

få spela och för att så många

som möjligt ska få spela i sina

egna åldersklasser, säger Göran.

En kille värd att uppmärksammas är Tobias Korssjön från Huskläppen vid Grövelsjön.

- Han missar inte en träning och är en av de bästa spelarna i laget. När vi tränar i Särna har han sju mil till träningen och fyra mil när vi tränar i Idre, det enkel väg. Lägg därtill att han åker hem efter skolan och så ner till Idre eller Särna för att träna några timmar senare. En imponerande kille, säger Göran Arnesson.

Avstånd är relativt. För Tobias och de unga fotbollsspelarna i Särna och Idre är resor en del av vardagen.

- Men nog upplever vi det som att de andra lagen i serierna och förbundet helst sett att det inte spelades fotboll så här långt norrut, säger Göran Arnesson.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons