Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett mittenlag"

Annons

Ludvika FK slutade förra året på sjunde plats i division 2 västra Svealand. Men det var inte med någon stor marginal som kontraktet ordnades, avståndet till kvalstrecket var tre poäng.

Fjolårssäsongen slutade 11 oktober och redan då stod det klart att flera av nyckelspelarna skulle lämna LFK.

Ett tränarbyte aviserades också. Magnus Edberg fick lämna plats för grängesbergaren Sune Bäck, som efter ett flera år långt uppehåll gjorde comeback.

Spelarflykten blev tämligen omfattande och när Bäck och nye assisterande tränaren Magnus Barkskog kallade till upptaktsmöte i slutet av november var truppen oroväckande tunn.

- Då såg det tungt ut, medger Sune Bäck.

När det sedan blev nej från flera tilltänkta nyförvärv, både från lokala klubbar och andra klubbar, tyckte Bäck att det inte kändes bra.

- Men samtidigt måste man ha klart för sig att det inte är så lätt och få hit nya spelare. Oftast vill dom ha jobb både till sig själva och sambon eller frun och det är inte det lättaste att ordna.

Undan för undan blev i alla fall situationen bättre. LFK-ledningen knöt flera nya spelare till truppen och när det sedan blev klart med fyra amerikaner började lagbygget att ta form.

Så till slut kunde Sune-Magnus i alla fall spika en 20-mannatrupp. En trupp som Sune säger så här om:

- Den ska nog kunna hålla något så när.

Störst problem verkar LFK:s tränarpar haft att hitta rätt spelare till fyrbackslinjen där bara Joakim Bäck återstod sedan förra säsongen.

- Det fanns ju flera som spelat i försvaret tidigare, så det gällde att hitta spelare som kompletterade varandra för att få rätt balans i laget.

Träningsmatcherna gav till slut svaret: nyförvärven Jonas Carlsson, Cormac Loughran, Mikael Karlsson och Joakim Bäck.

- Vi har ju också Jonathan Gustavsson som ett alternativ, men dom här fyra är det som vi satsar på.

På mittfältet är alternativen betydligt fler. Och det finns ett problem. Bestämmelserna säger att bara tre icke EU-medborgare får spela vid varje matchtillfälle. LFK-truppen innehåller fem spelare som inte tillhör EU: amerikanerna Ben Bingham, Nate Kolano, Mark Oehlman, Kyle Olsen samt Gibrilla Kargbo från Sierra Leone.

Av dessa är Oehlman tänkt som forward och Olsen inte i matchform efter en långvarig skada.

- Men vi har ju också Erik Larsson, Fredrik Gustavsson och John Dahlberg som kan spela på mittfältet, så det ser bra ut.

I anfallet väljer Bäck och Barkskog i första hand Mark Oehlman och Erik Persson, som i många säsonger varit försvarsspelare, men som under försäsongen flyttats upp i anfallet och visat sig vara en giftig målskytt.

- I anfallet går det också att använda Gibrilla och Jonas Vääntäjä finns ju också att tillgå. Jonas ligger efter med träningen, men han har visat sig vara en vass målskytt. Han brukar vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Att LFK under försäsongen gått på ett par riktigt minor tar inte Sune Bäck så hårt på.

- Man får inte gräva ner sig för det. Men det gäller ju att få ordning på alltihop och det positiva är att vi har gjort en hel del mål.

Bäck säger att han personligen tror att LFK kommer att hamna i mitten av tabellen. Vad gäller övriga lag i serien säger han:

- Vi har lite koll på Rynninge och Sylvia som vi först möter. Dom andra lagen kollar vi upp efter hand.

Vad gäller seriefavoriter säger sig LFK-tränaren vara tämligen övertygad om att Degerfors, Rynninge och Sylvia kommer att slåss om guldet.

FRANK ELFSTEDT

Mer läsning

Annons