Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett kungligt hemmahopp

Annons

- Det lär väl inte gå från det här läget, baissar Tommy Eriksson. Utan att låta speciellt ledsen över det tråkiga bakspåret bakom startbilens vingar.

Lite chans tror du trots allt på?

- Jag kan hålla med om att Hafell Kongen är en bättre häst när han får attackera bakifrån. Drömscenariot är ett stenhårt tempo och att vi får spara speeden till 400 eller 300 kvar, svarar Tommy.

Just speeden är norskimportens bästa kort. Åttaåringen efter Golan-Hafell Pia kan dra i väg i farter nedåt 1.18 och strax därunder sista 300 meterna.

- Vid segern på Bergsåker för två starter sedan lämnade Hafell Kongen konkurrenterna bakom sig med 30 meter under loppets sista 300, avslöjar Tommy vidare.

Hafell Kongen är utrustad med en "vinnarskalle", det visar statistiken, 20 segrar av 40 möjliga.

Vad finns det mer för plussidor?

- Det är att han har en underbar gång.

Vilka motståndare fruktar du mest?

- Innerspårets Finans ser ut att ha utvecklats. Kallvados har gått en 24-tid full väg (medeldistans, red anm.) och Hornmo Prinsen fick vi stryk av senast.

Vilken blir din taktik?

- Jag kommer nog att sikta in mig på Horgen Steggs rygg från start, sedan får vi se hur vi kommer till.

Även om Tommy baissade segerchansen inledningsvis, är han inte främmande för att drömmen kan slå in på påskafton. Det förstår man när han säger:

- Min häst kan sänka sitt rekord betydligt. Att loppet startas med startbil är bra och det kan betyda att loppet får ett högt tempo som kommer att gynna oss till slut.

- Visst finns drömmen om en seger någonstans i bakhuvudet, håller han med om.

Tommy Eriksson köpte Hafell Kongen i Norge för två år sedan. Han gjorde det för en kunds räkning, en affär hästens ägare inte haft anledning att ångra.

- Hafell Kongen har lyckats bra med att bära sina snabbt intjänade prissummor senaste åren.

- Jag tror att han kan tävla i toppen ytterligare fyra fem år och Hafell Kongen kommer att bli en bra snabbloppshäst, slutar Rommetränaren.

Vi som sett Hafell Kongen live håller definitivt med.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons