Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fullfjädrat proffs

Annons

Att Helena inte varit hemma särskilt mycket har många orsaker. En av dem är att det körde ihop sig så hon var fast i USA i fem år.

- När jag först kom dit fick jag ett vanligt visum som jag förlängde. Efter knappt ett år åkte jag hem i fyra-fem veckor och sedan skulle jag tillbaka igen.

- Då sökte jag om ett nytt visum, vilket jag fick. Men myndigheterna förklarade att jag inte kunde hålla på så hela tiden, därför tog jag kontakt med en advokat, berättar Helena.

Advokaten rådde Thörnfeldt att söka ett permanent uppehållstillstånd som biljardspelare vilket hon gjorde och även fick.

- Men han sa att jag inte behövde uppdatera mitt visum, vilket var felaktigt, så om jag hade rest ut ur USA hade jag inte kommit tillbaka in i landet. Det tog fem år för myndigheterna att lösa detta.

Under dessa fem år var Borlängetjejen fast i USA. Men några större problem med att hamna i gråzonen mellan att vara laglig och olaglig invandrare hade hon inte.

- Det värsta var att tvingas tacka nej till tävlingar utomlands.

1995 lämnade Helena Sverige. Hon var då rankad etta bland damerna i Europa men långt ifrån professionell.

- Jag jobbade på pappersbruket och var en av dem som erbjöds ett avgångsvederlag när de gjorde sig av med folk. Jag tänkte, om jag inte tar chansen nu kommer jag ångra mig, berättar Helena Thörnfeldt.

Så hon tog pengarna och stack över till USA. Där skulle hon stanna tills pengarna tog slut...

- Ett par gånger var jag nästan på väg hem. En gång var jag helt black och trodde jag spelade min sista turnering. Men då vann jag tävlingen och fick 20 000 dollar i prispengar.

Det var en tung start på proffskarriären. De inledande tre tävlingarna gav placeringsraden 25-25-17. Men sedan gick det bättre.

De följande fem tävlingarna gav som sämst en sjundeplats och sedan har det bara rullat på.

- Nu stannar jag så länge det är kul och så länge det går bra. Jag är 35 år nu, om tio år kanske jag börjar känna mig för gammal för det här. Jag vill inte spela till det jag blir en gammal tant, säger hon och skrattar.

Helena Thörnfeldt är en tjej med glimten i ögat, och en sådan person man önskar all lycka. Och lycklig, det har hon varit.

Biljarden har växt enormt i USA under de år hon varit där. ESPN, landets största sportkanal, sände en tävling från proffstouren när Helena kom över 1995. De sensate två åren har de sänt varje tävling.

- Vi har också fått ett affischnamn i Jeanette Lee. Hon har smeknamnet "Black Widow" och har utsetts till en av världens 20 sexigaste idrottare, inkluderat alla sporter och båda könen.

- Hon är en av orsakerna till att intresset har ökat, tror Helena.

De första tre åren i USA bodde Helena faktiskt ihop med Lee.

- Hon har hjälpt mig mycket i hur man ska bete sig där borta. Just nu är Jeanette steget före mig på rankingen. Hon är trea och jag är fyra, säger Helena.

Prispengarna varierar, men Helena har klarat av att leva på biljarden och i april får hon chansen att spela om de största prispengarna hittills inom dambiljarden.

- Det blir en tävling i Taipei för de bästa från USA-touren, de bästa från Europa och de bästa från Asien. Prissumman är 65 000 dollar, säger Helena och ser drömmande ut.

De fyra bästa från USA-touren får delta och just nu är Thörnfeldt rankad fyra.

Till sist frågar vi Helena om är medveten om att hon inte är ensamt proffs från Dalarna bosatt i Atlanta. Den före detta Leksandsforwarden Andreas Karlsson är nämligen inne på sin tredje säsong i NHL-laget Atlanta Thrashers.

- Är han? Vad häftigt. Jag har ingen större koll på andra sporter, även om intresset finns. Har faktiskt inte sett någon NHL-match än, men tanken har slagit mig, avslutar Helena.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons