Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett exklusivt möte mellan skidkungarna

Annons

Solen höll på att gå ner och färgade himlen röd när Ragnvald Eriksson stod vid Äppelbo kyrka och förberedde en fotbollsträning.

Plötsligt svängde tre bilar in på den stora parkeringsplatsen.

Ur hoppade Sixten Jernberg, Gunde Svan och Mora-Nisse Karlsson.

Det tog ett tag innan Ragnvald Eriksson hämtade sig från överraskningen och utbrast:

- Tänk att den bilden äntligen ska bli verklighet. Det var på tiden innan det är för sent. Detta har jag väntat på så länge.

Det tyckte också vi på tidningen.

I tider när svensk längdskidåkning är på väg tillbaka, samtidigt som länets skidåkning har svårt att hänga med, var det dags att föra samman Dalarnas tre största skidkungar på samma bild och slå ett slag för länets skidtradition.

Men Gunde Svan var försenad till mötet och fick därför ta emot många glada gliringar från en uppspelt Sixten Jernberg och en förtjust Mora-Nisse Karlsson.

- Detta är första gången vi möts alla tre tillsammans, säger Mora-Nisse och får bekräftande nickar från sina kollegor.

Därefter var det dags att ta de unika bilderna.

Men Sixten Jernberg kunde inte hejda sig utan började direkt dra flera skidhistorier.

- Minns du när jag åkte ikapp dig i en utförsbacke och din stav kördes in i mitt ben. Det var bara att dra staven ur benet och skjuta på dig nerför backen, säger Sixten till Mora-Nisse, som skrattar hjärtligt år minnet.

Sixten Jernberg fortsatte:

- Nisse, det är tråkigt att åldersskillnaden gjorde att vi inte fick tävla mer mot varandra. Vad jag hade kört över dig på tävlingarna.

Mora-Nisse svarade med ett brett leende.

Så kommer samtalet in på skidåkningen förr och nu. Gunde Svan ler med hela ansiktet när Sixten Jernberg och Mora-Nisse dömer ut dagens nymodigheter som fristil och sprinttävlingar.

- Jag tror också att vi hade roligare på vår tid. Då fanns det inte heller så mycket pengar med i spelet, säger Mora-Nisse.

Men alla tre är överens om att det finns hopp för länets skidåkning, trots att det i dag är ovanligt få dalaåkare i landslaget.

- Det där går i cyklar. Snart kommer Dalarnas skidåkning tillbaka, säger Gunde.

Men kommer Dalarna att få någon ny stor skidkung?

- Ja, men det kan ta några år, svarar Gunde.

- Men var ska skidåkarna komma ifrån? När vi i Lima exempelvis vann SM-stafetten 1964 så hade vi inte någon lag 1965. Sedan dess har utvecklingen fortsatt till allt färre skidåkare och klubbar i Dalarna, svarar Sixten Jernberg, som planerar att följa helgens Skidspel framför tv:n.

Det ska också Mora-Nisse göra.

Gunde åker till Falun.

- Men på lördag ska Marie och jag först vara med våra barn (Julia, tio och Ferry, sex) när de åker lilla Skinnarloppet.

Så börjar skidkungarna prata om framtiden och hälsan.

Sixten klagar över tilltagande värk i höfterna.

Mora-Nisse berättar att han fått ny höftkula, vilket gjort honom gott.

- Läkaren vill att jag ska ta piller mot värken. Men då sa jag att det gör redan tillräckligt många skidåkare, svarar Sixten, samtidigt som skidkungarnas skratt ekar över dalgången där Västerdalälven flyter fram.


FOTNOT: Gunde Svan, Sixten Jernberg och Mora-Nisse toppade överlägset tidningens omröstning om 1900-talets största idrottsmän i Dalarna som genomfördes 1999.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons