Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett av lagen måste gå upp

Annons

- Det är naturligtvis ingen bra utveckling för ishockeyn i Falun med tre lag i samma division. Men förhoppningsvis kan vi ta steget upp i vinter, det är i alla fall vår målsättning, säger FIF-tränaren Tomas Jonsson.

- På sikt är det inte bra att det blivit på det här viset. Falun behöver ett lag i division I, och det tror jag FIF grejar med det lag man har nu, säger FHC-lagledaren Per-Erik Norström.

- Det var synd att inte FIF gick upp redan förra säsongen, det är den klubb som har bäst förutsättningar att etablera sig i en högre division, säger HAIK:s starke man, Lasse Hillbom.

Om ganska precis två månader är det dags för första nedsläpp i Dalarnas hockeytvåa.

Tio lag finns med. Tre från Falun, vilket betyder en hel del intressanta derbyn.

Men det är också allt.

Falun behöver ett lag av minst division I-klass, det är alla överens om. Men något gemensamt samarbete för att nå det målet har inte funnits - eller finns.

- Att vi är på samma nivå gör det svårt. Skulle FIF däremot gå upp i ettan, är vi öppna för ett närmare samarbete, och det tror jag även FIF är i så fall, säger Lasse Hillbom.

Falu IF har, sedan klubben återuppstod, jobbat hårt med att skaffa sig en bra grund att stå på.

I dag har man en stabil ekonomi, en bra organisation samt en bra junior- och ungdomsverksamhet.

Något som inte minst visar sig av att både FIF:s A- och B-juniorlag spelar elitseriehockey den här säsongen.

Talangerna är på väg fram i en strid ström, men hur intressant är det att vara kvar i klubben och spela division II-hockey?

- Spel i division I vore en bra nivå för Falu IF att vara på. Det är det vi strävar efter, och den målsättningen både har vi och har haft. Går vi upp i ettan, är jag övertygad om att vi kan behålla talangerna här i Falun i stället för att tvingas släppa i väg dem till diverse hockeygymnasium, menar Tomas Jonsson.

De senaste säsongerna har Falu IF drabbats av skador på nyckelspelare, när säsongen varit inne i sitt viktigaste skede. En bidragande orsak till att klubben fortfarande stampar division II-mylla.

Det finns också andra orsaker till att avancemanget dröjt.

- Det är en tuff väg att nå division I, det är inget man gör på beställning, säger Tomas Jonsson och tillägger:

- Men det känns samtidigt som ett litet måste att vi går upp nu. Inte minst sett till oss själva, men framförallt för Faluhockeyn i stort.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons