Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enda svenska i Abu Dhabi

/
  • Annelie Eriksson lämnar i februari den svenska vintern för Förenade arabemiraten och Presidents Cup i Abu Dhabi.

Tiondeplatsen på EM i september har gjort Annelie Eriksson, 23, stor inom distansvärlden.
Nu är hon inbjuden till Presidents Cup i Abu Dhabi i februari.
– Att de har valt ut mig gör det extra roligt, säger Bjursås-tjejen.

Annons

Redan 2005 fick Annelie Eriksson, då 17 år, chansen att tävla i distansridningens vagga, då hon togs ut till young rider-VM i Bahrain.

När hon nu får återvända till den arabiska halvön gör hon det efter att ha slutat tia på EM i franska Florac i september – och som enda inbjudna svenska ryttare.

– Det var ridsportförbundet som ringde och berättade att de hade fått en inbjudan till mig. Jag blev såklart jätteglad, berättar Annelie Eriksson om förra veckans besked.

Och förklarar vidare om Presidents Cup, som avgörs som en 16-milsritt den 11 februari i emiraten Abu Dhabi:

– Premiärministern i Förenade arabemiraten, shejk Muhammed, håller ju själv på med dinstansridning, så det är väldigt stort därnere. Och det här är ingen tävling som man kvalar till, utan det är de som arrangerar som väljer ut vilka de bjuder in, vilket är extra roligt. Sedan är resa och uppehälle betalt, något vi inte är vana vid.

Vad blir målsättningen?

– Jag har inte ens sett någon startlista. Men pratar vi snitthastighet så hoppas jag på 18 kilometer i timmen.

Sedan i oktober jobbar hon som husfru på Falu djursjukhus och har därmed fått bättre träningsmöjligheter.

– Jag jobbar från sex på morgonen till två på eftermiddagen, vilket gör att jag kan inleda träningen i dagsljus. Men det hade gärna fått vara mer snö för att ha ett mjukare underlag som kan förbereda för den djupare sand som stora delar av banan i Abu Dhabi består av, berättar Annelie Eriksson.

Dahle är sedan i somras redan kvalad till VM i Euston Park, Storbritannien, den 25 augusti.

Nu hoppas hon kunna använda Presidents Cup till att kvala in ytterligare en häst.

– Jag behöver inte bestämma mig för vilken häst jag tar förrän alldeles innan avresa. Det enda som står i inbjudan är att jag ska komma, med "min bästa häst". Jag har ju även King Peak som är en 16-milshäst. Sedan har jag två hästar på ett stall i Italien där jag har ridit som jag har blivit lovad att få välja bland också, berättar Annelie Eriksson, vars framgångar under 2011 även har gett eko inom svensk ridsport.

– Jag fick i dagarna veta att jag är en av fem ryttare i spetsgruppen 2012 och som jag har förstått det så håller man på att göra omstruktureringar och att det kommer att bli mer satsning på distansritt.

Mer läsning

Annons