Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En värdig vinnare

Annons


Grycksboynglingen Daniel Tynell tillhörde definitiv inte favoritskaran. Tredjeplatsen i fjol betraktade han som en stenknall.

Nej, det var namn som Andrus Veerpalu, Jörgen Aukland, Staffan Larsson, Håvard Skorstad, Oskar Svärd och i viss mån fjolårsvinnaren Henrik Eriksson som förhandssnacket handlade om. Trots att Daniel Tynell i fjol var trea i Vasaloppet.

Ska sanningen fram, och det ska den ju, så trodde inte Daniel på själv heller.

- Det kändes bra när jag vann Orsa/Grönklitt Skimaraton för tre veckor sedan. Men efter det kände jag mig inte pigg. Jag tränade på, men det ville inte släppa. Jag var osäker om jag skulle starta i Vasaloppet, säger Daniel som fortfarande fyra timmar efter målgång inte fattat vad han ställt till med.

- Jag får "vibbar" och tänker "fan vann jag", säger Daniel och ler brett.

Daniel Tynell är något av motsättningarnas man. Han gör tydligen sina bästa lopp när han är i riktigt dålig form. Eller rättare sagt när tror att han i dålig form.

- Det var precis lika i fjol. Jag kände mig inte alls pigg före loppet, och då gick det också bra. Det kanske sitter här, säger han och pekar mot huvudet.

Den 78:e upplagan av Vasaloppet bjöd en hel del dramatik.

Fram till Evertsberg var det rena sällskapsresan. Men strax innan spurtpriset ökade tjecken Stanislav Rezac farten, sugen på de 10 000 kronorna i spurtpengar. Tjecken fick fortsätta i ensamt majestät. Han tog även spurtpriset i Hökberg.

- Han måste ta spurtpriser för att finansiera resan hit, han har ont pengar, säger vasaloppsgeneralen Rolf Hammar.

Vid Hökberg var tjeckens försprång drygt en minut. I klungan bakom var det Falun/Borlänge-åkarna Daniel Tynell, Fredrik Östberg och Magnus Jonsson som gjorde grovjobbet när jakten på den bortflyende tjecken inleddes.

- När han hade ett försprång på nästan en och en halv minut tre mil före mål måste vi göra något om vi skulle ha med slutsegern att göra, säger Daniel Tynell som tog det största ansvaret i farthållingen.

Avståndet till Rezac minskade hela tiden.

- När jag fick syn på honom gick det fort, och jag såg att han var seg i armarna, säger Daniel.

Knappt 13 kilometer före mål kom rycket, och Daniel Tynell fick den lucka han behövde..

Rezac vek ner sig, men det gjorde inte norrmannen Jörgen Aukland som var ute efter den första norska segern sedan 1971.

Avståndet mellan Aukland och Tynell pendlade som ett gummiband. Vid Hemus var norrmannen bara tre sekunder bakom. Men han kom aldrig in "på rulle".

- Jag fick rapport om att han var 50 meter bakom och jag såg att han tog in på mig.

När Daniel kom in på Prästholmen satte han in ett sista ryck, och Jörgen Aukland var en slagen man.

- Jag hörde att han tappade på mig. När jag kom in på upploppet och såg kranskullan Maria Bergkvist då förstod jag att det klart, säger Daniel med ett stort leende.

Sensationen var ett faktum. Och ett bättre läge att slå till på kunde Daniel knappast tänka sig. Hela tjocka släkten var på plats och följde hans eriksgata från Berga By till målet i Mora.

Till hösten väntar nya utmaningar för vasaloppsvinnaren.

Han har nämligen köpt sig en motocrosshoj, och siktet är inställt på mandomsprovet Gotland Grand Nationell.

- Köra crosscykel är otroligt roligt. Men att vinna Vasaloppet är betydligt roligare, avslutar vasaloppets sensationsvinnare Daniel Tynell.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons