Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En väldigt stor tragedi för alla"

/
  • Tagen. Förbundskapten Jan Jönsson är, som alla fälttävlansporten, djupt berörd av den tragiska olyckan i Bollnäs i lördags, då en ryttarinna från Leksand avled. Bilden är från VM i spanska Jerez 2002.  Foto: Roland Thunholm/SCANPIX

Annons

Förstämningen var stor i hela Ridsportsverige under helgen.

- Det är en väldigt stor tragedi, för de nära, för arrangörerna och för oss alla, säger Jan Jönsson.

Han poängterar det stora säkerhetsarbetet inom just fälttävlan.

- Det är inte färdigt, utan "on-going" hela tiden. Det mest påtagliga är att man gjort om reglerna. Bland annat har tävlingsbanan i terrängritt kortats efter beslut från FEI (internationella ridsportförbundet). Hindren har också, genom olika åtgärder, blivit mindre farliga, säger Jönsson.

I sporten finns även ett kvalsystem där ryttaren måste vara godkänd på en nivå innan den får gå vidare till högre klass.

Trots allt detta kunde inte olyckan i Bollnäs i lördags undvikas.

- En dag som den här är det många som frågar sig om sporten är farlig. Inom all hästsport finns risker. Man kan jämföra med skidor, där den största risken finns i störtlopp. Det förhållandet finns också här, risken är störst i fälttävlan, det kan man inte komma ifrån, säger förbundskapten Jönsson.

- Sedan ska man ha klart för sig att går man tillbaka tio år så har de som tävlar mångdubblats. Så hur bra säkerhetsarbetet än är kan man aldrig uppnå en nollvision.

Vad händer nu?

- Förbundet utser två personer, en "haverikommission", som tittar från sidan om det funnits ett skäl eller om det var slumpen som låg bakom.

Hur lång tid kommer utredningsarbetet ta?

- Jag vet inte. Det är förbundsledningen som håller i det. Det kommer att göras tämligen omgående, men det viktigaste är att få bra personer, inte att det går jättefort. Sedan behöver de ett par-tre dagar på plats för att samla information från alla möjliga håll.

Kan vi få en framtid med enbart nedslagbara hinder i terrängridningen?

- Det är en fråga som diskuterats tidigare, men man har konstaterat att det inte tar bort riskmomentet, som till och med kan bli högre i och med att hästarna kan få bommarna mellan benen och falla.

Vad händer med tävlingssäsongen efter detta?

- Det kommer inte ställas in några tävlingar. Men när en sådan här sak händer är det givet att det läggs fokus på det. En sak som är viktig är att tränare och ledare jobbar med dem som rider nu. De kan ha olika typer av trauman. Och kanske kommer olyckan spegla det fortsätta tävlandet på så sätt att tränarna går banan tillsammans med ryttarna innan start. Det vore jättebra.

Mer läsning

Annons